Ljeto je / Mitska zemlja u kojoj su plesale Muze: Šta vidjeti u Grčkoj ovog ljeta

25. 07. 2019. u 19:43:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 20

Koja druga zemlja na svijetu može da se pohvali sa toliko prelijepih plaža i ostrva i da privuče veliki broj turista koji se žele zabaviti i odmoriti kao nikada do sada?

Grčka je zemlja koja ima ogromno prirodno bogatstvo. Pored prelijepe obale, sitnog pijeska i plavog mora, ova zemlja može da se pohvali i prelijepim ostrvima i mjestima za odmor. Samo poželite da negdje pobjegnete i znajte da ako odaberete Grčku, niste pogriješili.

Krit nudi ogroman broj domaćih proizvoda i može da se pohvali jednim od najzdravijih načina ishrane na svijetu. Svježa riba, pregršt povrća i odlično maslinovo ulje iz domaće proizvodnje idu savršeno uz domaće vino.

Na Rodosu osjetit ćete mješavinu drevnih civilizacija, a na Halkidikiju će vas bez daha ostaviti šume koje se naslanjaju na prelijepe plaže plavog mora.

U ponudi vam je putovanje avionom i to do čak devet najpoznatijih grčkih ljetovališta. Lokalno stanovništvo i zaposleni u odmaralištima dat će sve od sebe da se osjetite posebno i da vas ugoste najbolje što mogu.

Ali, kako da pored tako bogate ponude odaberete pravo mjesto za vas? Informirajte se i pogledajte slike na internetu kojih ima na hiljade. Još uvijek možete rezervisati smještaj i prevoz, iako je sezona već odavno počela, piše B92.

Ukoliko želite da se odmorite u divljoj prirodi izaberite Krf, jedno od najzelenijih i najšumovitijih ostrva Grčke. Ostrvo je prekriveno maslinovim drvećem prožetim šarenim cvijećem. Na plažama očekujte bogatu ponudu raznih sportskih sadržaja, a uvečer ćete moći da isprobavate razne ukuse u lokalnim restoranima.

Zakintos je poznat po dugim plažama i prelijepom pogledom i odličan je za porodični odmor kao i za parove. Nemojte da se iznenadite ako na obali naiđete na gnijezdo morskih kornjača. Ne propustite da odete na vožnju brodom i upoznate se sa prozirno čistom vodom i ljepotom Plavih pećina.

Bilo da želite posjetiti drevne tvrđave i zamkove ili lokalna sela i odmorite od gradske vreve, uputite se na Kos. Grad Kos je savršena mješavina utjecaja ostrvske kulture, sa minaretima, rimskim ruševinama i zamkom izgrađenim za vrijeme vladavine vitezova Svetog Džona. Unutrašnjost je ukrašena cvijećem i divljim biljkama, a sela se nalaze iznad grada i imaju savršeni pogled na plaže.

Kefalonija će nas uvijek podsjećati na roman i film "Mandolina kapetana Korelija" i romantičan miks strmih litica, divljih plaža, vinograda i sela pa nam je sasvim jasno zašto se svi zaljube u ovo mjesto, piše Daily Star. Istražite planine, jezera i pećine, a dan upotpunite večerom u nekoj od taverna.

Rodos je fascinantan po svojoj mješavini historije i prirode. Grad je drevni čvor ulica koje su bile poznate po transportu koji je tu obavljan još u vrijeme Vizantijskog carstva. Selo Lindos je poznato po svom Akropolju, a pored brojnih cvjetnih dolina imate na raspolaganju i brojna odmarališta idealna za odmor.

NEMA KOMENTARA