Najdublji bunar na svijetu: Do dna vas dijeli 3.500 koraka

Radiosarajevo.ba
Najdublji bunar na svijetu: Do dna vas dijeli 3.500 koraka
Foto: Wikipedia / Chand Baori

Ove fotografije vjerovatno ste već vidjeli, a da niste znali gdje su slikane niti šta se to na njima nalazi.

Chand Baori je najdublji bunar na svijetu do kojeg vode stepenice i do kojeg je moguće doći bez obzira na doba godine jer je osmišljen tako da uvijek bude pun vode. Ovo je takođe i klasično zdanje arhitekture 8. i 9. vijeka koja je prepoznatljiva za hinduistički svijet.

Bunar sa 3.500 stepenica koje se spuštaju na dubinu od 35 metara postoji u Radžastanu u selu Abhaneri, a izgrađen je prije oko 1.200 godina. Okružen je mrežom stepenika s tri strane, dok se sa četvrte nalazi kompleks kraljevske rezidencije i pozornice s raskošno ukrašenim skulpturama i ornamentima.

Zidovi i stepenice su napravljeni od tamnog vulkanskog kamenja koje sprečava odlazak vode, pa se za vrijeme monsunskih kiša bunar napuni skoro do vrha.

Nekada je Chand Baori imao funkciju bunara, a danas voda u njemu nije za piće. Ipak, ova građevina je postala turistička atrakcija, ali i omiljeno mjesto za okupljanje lokalnog stanovništva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije