Nađena filmska traka: Kako su Rusi 1960. zamišljali današnji svijet

Radiosarajevo.ba
Nađena filmska traka: Kako su Rusi 1960. zamišljali današnji svijet
Vizija života u 2017. godini otkriva iznenađujuće sličnosti s današnjim saobraćajnim sistemom i mobilnom povezanošću.

Filmske trake studija Diafilm u Moskvi iz 1960. godine otkrile su nekoliko fascinantnih detalja u vezi s tim kako se tada zamišljao današnji život.

Na traci od 45 kadrova prikazan je svijet u kojem su Sibir i Aljaska povezani brzim vozom na atomsku energiju koji prelazi preko Beringovog moreuza, koristeći most na dva nivoa.

Traka prati priču o dječaku Igoru koji uživa u postignućima SSSR-a vijek nakon Oktobarske revolucije, a naročito u raznim pogodnostima u vezi s putovanjima, piše Independentprenosi B92.

Duž sjevernog dijela Euroazije, na traci je uspostavljena “Međunarodna metro mreža”, koja povezuje gradove i zajednice duž Sjevernog ledenog okeana. Krajnji sjever Sibira također je serijom riječnih kanala povezan s Aralskim i Kaspijskim morem na jugu.

Pojedina predviđanja izuzetno su pouzdana, poput videopoziva kojim Igor iz svog doma komunicira sa ženom koja se iz poslovnih razloga nalazi na Crnom moru. Ova tehnologija slična je današnjem Skypeu.

Također se može vidjeti prikaz na kojem su predstavljeni autonomni automobili, ali bez koncepta Googleovih mapa i tablet računara. Umjesto toga, prikazane su novine i papirne mape.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije