Na tajnoj lokaciji u afričkoj pustinji već godinama, bez prestanka, svira jedna te ista pjesma

1
Radiosarajevo.ba
Na tajnoj lokaciji u afričkoj pustinji već godinama, bez prestanka, svira jedna te ista pjesma
Foto: Instagram / Tajna lokacija u Namibu gdje svira 'Africa'

Kada grupa ljudi priča o omiljenim pjesmama iz 80-ih, zajamčeno je da će u toj prostoriji biti barem jedna osoba koja će odmah govoriti o hitu iz 1982, pjesmi Africa.

Pjesma se nalazi na Totovom albumu Toto IV i bila je veliki hit u posljednje četiri  decenije.

No, jedno od posljednjih mjesta na kojima biste mogli očekivati da ćete čuti 'Afriku' je uzdignuta platforma usred afričke pustinje Namib.

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Pošaljite nam svoju playlistu i budite gost muzički urednik na Radio Sarajevu!

Prije četiri godine, umjetnik Max Siedentopf postavio je zvučni sistem na solarnu energiju na tajnoj lokaciji u pustinji Namib, dizajniran da zauvijek reproducira ovu pjesmu 'u petlji'.

U razgovoru za BBC o svom izboru lokacije za sviranje poznate melodije, Siedentopf je ranije rekao: "Želio sam pjesmi odati najveću počast i fizički prikazati Afriku u Africi. Neki Namibijci to vole, a neki kažu da je to vjerojatno najgora zvučna instalacija ikada. Mislim da je oboje veliki kompliment."

Instalacija uključuje šest zvučnika smještenih na vrhu bijelih postolja postavljenih u krug, sa sedmim postoljem smještenim u sredini - dom MP3 playera s jednom i samo jednom pjesmom

Pustinja Namib stara je više od 50 miliona godina, a Siedentopf se nada da će Africa tamo nastaviti svirati još puno godina.

Govoreći o dizajnu ovog umjetničkog djela, Siedentopf je rekao: "Većina dijelova instalacije odabrana je kako bi bili što izdržljiviji, ali siguran sam da će surovo okruženje pustinje na kraju 'pojesti' instalaciju."

Siedentopf je nedavno ponovno posjetio instalaciju, podijelivši fotografiju projekta na svom Instagramu uz naslov: "Prije 4 godine zvučna instalacija "Toto Forever" postavljena je na neobjavljenoj lokaciji u pustinji - ako pažljivo slušate, još uvijek možete čuti vječnu petlju. U Namibu, koji nije samo najstarija pustinja u Africi nego i na svijetu, postavio sam zvučnu instalaciju koja odaje počast vjerojatno najpopularnijoj pjesmi u posljednja četiri desetljeća: Toto - Africa."

Uprkosg tome što je objavljena 1982, pjesma je još uvijek nevjerojatno popularna, a službeni video ima više od 827 miliona pregleda na YouTubeu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije