Mostarke Edita i Azra dobile titulu "Najbolji nastavnik bivše Jugoslavije"

0
Radiosarajevo.ba
Mostarke Edita i Azra dobile titulu "Najbolji nastavnik bivše Jugoslavije"
Foto: Saopćenje / Nastavnici, titula najboljih pripala Editi Kevro i Azri Šoše

Titula Najbolji nastavnik bivše Jugoslavije Asocijacije najboljih nastavnika EX YU pripala je Mostarkama Editi Kevro i Azri Šoše.

Magistrica Edita Kevro, nastavnica bosanskoga jezika i književnosti u OŠ „Drežnica“, Mostar i Azra Šoše je profesorica engleskog jezika u OŠ „Bijelo Polje“ Potoci, koja trenutno obavlja funkciju direktorice, su stekle uslove da ponesu titulu Najbolji nastavnik bivše Jugoslavije 2019. godine, ali su svoja priznanja preuzele tek na 4. regionalnoj konferenciji „Svijet obrazovanja briše granice“ u Sarajevu, Bosna i Hercegovina, 26-29. maja 2022. godine.

Asocijacija najboljih nastavnika bivše Jugoslavije je profesionalna porodica svih entuzijasta koji uprkos svemu pomjeraju granice i ulažu cijelog sebe za bolje obrazovanje zemalja sa prostora bivše Jugoslavije. ANN EX YU je međunarodno udruženje najboljih prosvjetnih radnika na čelu sa osnivačima Veselom Bogdanovik iz Makedonije i Željanom R. Lukića iz Srbije.

Vildana Bešlija: 'Besplatan gradski prijevoz u KS za prognanike tokom agresije na BiH'

Vildana Bešlija: 'Besplatan gradski prijevoz u KS za prognanike tokom agresije na BiH'

Asocijacija je osnovana kako bi se omogućilo brzo i efikasno ujedinjenje, umrežavanje i saradnju svih entuzijasta koji su spremni da nastave misiju promjene imidža obrazovanja, da ostanu motivacija i model za praćenje, vraćanje reputacije profesiji koja je odavno izgubila na značaju. ANN EX YU proglašava najbolje nastavnike prema jasnim i precizno utvrđenim kriterijima.
Edita Kevro ovom prilikom je istakla: “Izuzetna je čast nositi titulu Najbolji nastavnik bivše Jugoslavije!

Ovo je priznanje koje promoviše vrijednosti i značaj nastavničke profesije, cjeloživotno učenje i globalno obrazovanje. Poseban osjećaj ponosa i časti je držati zastavu Bosne i Hercegovine i promovirati najsvetiju profesiju na svijetu kao NN EX YU. Asocijacija Najboljih nastavnika bivše Jugoslavije nas je ljudski oplemenila i profesionalno obogatila. Hvala izuzetnm liderkama i osnivačicama ANN EX YU. Sretne smo što imamo priliku biti dio ove profesionalne porodice, ali i plemenite misije.“

Magistrica Kevro je u trenutku proglašenja pandemije, posve novom i zahtjevnom za sve, pa i za obrazovne sisteme regiona, bila jedan od administratora Sekcija za maternji jezik (FB grupe pod nazivom „Nastavnička mreža tokom pandemije“ (preimenovanu poslije pandemije u Balkansku nastavničku mrežu), gdje je pokrenuta ozbiljna priča o profesionalizmu i zajedništvu nastavnika regiona. Na stranici grupe nastavni materijali su razvrstani u sekcije po razredima i predmetima. 

Prvi put imamo čast da nam struka na osnovu 27 kriterija izvrsnosti kaže koliko smo uspješni u onom što radimo. Konferencija u Sarajevu je bila posebna jer smo nakon dvije godine uspjeli da se okupimo. Na konferenciji je učestvovalo 200 nastavnika, profesora i direktora. U okviru Sajma obrazovanja sam prezentovala i Monografiju - 120 godina OŠ „Bijelo Polje“, Potoci.

Ovu godinu smo krunisali ogromnim radom naših nastavnika. Timski rad se još jedanput pokazao jako uspješnim i naš tim je iznjedrio Monografiju na poklon našoj školi i svim stanovnicima bjelopoljske kotline. Velika je čast imati za saradnike ljude entuzijaste, ljude koji hoće i žele nešto drugačije. Iskreno se nadam da će Asocijacija najboljih nastavnika bivše Jugoslavije sve više rasti, jer mnogo je onih koji rade, a njihov se rad ne vidi. Kroz umrežavanje smo i do sada uradili jako mnogo zajedničkih projekata, a tu namjeru svakako da imamo i ubuduće. Prosvjetni radnici su jedna divna i kreativna karika u svakom društvu bez kojih svijet sigurno ne bi bio isti“, izjavila je direktorica Azra Šoše, profesorica engleskog jezika i dugogodišnji je radnik u OŠ „Bijelo Polje“ Potoci.

Za sve nagrađene, ova nagrada predstavlja veliku čast, ali i obavezu.

Asocijacija najboljih nastavnika bivše Jugoslavije je neprofitabilno i nepolitičko udruženje nastavnika entuzijasta, koji rade na podizanju važnosti nastavničkog poziva i poboljšanju kvaliteta obrazovanja u svojim lokalnim sredinama. ANN EX YU je asocijacija nastavnika formirana od visokokvalitetnih lidera iz obrazovanja spremnih da oko sebe okupe sve entuzijaste i učiteljske lidere iz svih država sa prostora bivše Jugoslavije spremnih da zajedničkim snagama afirmišu i motivišu najbolje nastavnike da mijenjaju sliku obrazovanja u ovom dijelu svijeta.

Vizija ANN EX YU je stvaranje uslova u našim obrazovnim sistemima u kojima će najbolji nastavnici biti značajno nagrađeni za svoj rad, poštovani i uvaženi u društvu, te u kojem će se najbolji učenici i studenti opredjeljivati za nastavničku profesiju.

Najbolji nastavnici EX YU u nekim gradovima i zemljama regiona izazvali su veliku pažnju i podršku obrazovnih institucija i javnosti. Svi NN EX YU su odlučni, da sa svojim učenicima na prostorima svojih zemalja i regiona grade jedan bolji svijet, svijet poštovanja i uvažavanja različitosti, uz svesrdno čuvanje autentičnosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije