Mostarac ispričao kako je dao otkaz Trumpu i kako je bilo raditi za njega

Radiosarajevo.ba
Mostarac ispričao kako je dao otkaz Trumpu i kako je bilo raditi za njega
Od same kandidature do izbora za predsjednika SAD-a pojavio se veliki broj priča o novoizabranom američkom predsjedniku Donaldu Trumpu.

No, one koje su zasigurno posebno zanimljive balkanskoj javnosti su priče o našim ljudima koji su radili ili družili se sa ovim kontroverznim republikancem.

Jedna od njih je i priča o Mostarcu Blagi Krešiću koji je Trumpu dao otkaz i koji je u razgovoru za Jutarnji ispričao kako je bilo raditi za njega...

"Dragi gospodine Trump, počašćen sam što sam u posljednje dvije godine imao priliku raditi s vama. Ipak, zbog osobnih razloga moram vas obavijestiti kako neću biti u mogućnosti nastaviti s radom u sljedećoj sezoni. Kao mali znak pažnje poklanjam vam monografiju Dubrovnika i pozivam da ga jednog dana svakako posjetite s obitelji. Srdačan pozdrav, Blago Krešić...”, napisao je sredinom devedesetih 59-godišnji Krešić i time postao vjerojatno prvi Hrvat koji je Trumpu, poznatom po kontroverznoj krilatici “You’re fired”, sam dao svoju ostavku.

Krešić je nekada radio u hotelskim resortima na Palm Beachu u Floridi. Danas se je skrasio u Zagrebu gdje iznajmljuje apartmane.

U porodičnoj kući čuva stare fotografije sa Trumpom iz vremena kada se nije dalo ni pomisliti da će on jednog dana biti izabran za predsjednika jedne od najmoćnijih država svijeta.

Krešić je u SAD došao kao djelatnik iz Mostara koji je svojim radom i trudom napredovao do menadžera Trumpova ekskluzivnog kluba Mar-a-Lago u Palm Beachu, pozicije koju mu je Trump ponudio na preporuku vlastitog oca Freda, čovjeka kojeg je Krešić zadivio još kao menadžer floridskog hotela The Breakers.

“Bio je strog, ali vrlo operativan šef. Nije volio puno razglabati ni sastančiti, a imao je nevjerojatno oko za detalje. Insistirao je na profesionalnosti i visokom standardu, što je bilo i normalno, s obzirom na to da je u svom vlasništvu imao ekskluzivan klub u kojem je godišnja članarina stajala 100 hiljada dolara. Istina, mnogi su ga se njegovi djelatnici bojali, ali on je svoje osoblje poznavao imenom”, prisjeća se Krešić.

U floridskom hotelu The Breakers, koji je tada bio u vrhu svjetske hotelijerske scene i za koje je ovaj Mostarac bio jedan od najvažnijih radnika, Krešić je upoznao Trumpove roditelje Freda i Marry Ann koje je 18 gpdina redovno služio u ovom hotelu. Preko njih će ubrzo nakon toga upoznati i Donalda kojem su roditelji preporučili ovog vrijednog Mostarca.

"Bio sam ponosan što su me pozdravili i pohvalili koliko sam o njima brinuo. Kratko smo pričali taj prvi put, više-manje kurtoazno, a nešto bolje smo se upoznali tek kasnije. Uvijek je dolazio u velikoj grupi, a kako je njegov poslovni uspjeh rastao, tako se povećavao i Trumpov entourage pa je u hotel redovito dolazio s tjelohraniteljima. Osobno bi mi najavljivao svoj dolazak, a ja sam uvijek pazio kako bih mu rezervirao najbolji stol, blizu plesnog podija i s pogledom na Atlantik. Nije volio previše plesati, ali je zato u plesu strastveno uživala njegova prva supruga Ivana", priča Krešić.

Nakon 21 godinu rada u ovom hotelu, Krešić se ipak vratio u Hrvatsku vođen nostalgijom za svojom porodicom.

No, Trump mu je 1995. godine ponudio poziciju menadžera u njegovom tek kupljenom klubu Mar-a-Lago u Palm Beachu za sedmičnu platu od 2.000 dolara, što je on na molbu svoje kćerke pristojno odbio. Ali kada mu je Trump ponudio platu od 2.500 dolara sedmično, Krešić je to shvatio kao "ponudu koja se ne odbija".

Krešić je imao težak zadatak. Gosti u hotelu su skupo plaćali godišnju članarinu, pa je posao bio zaista odgovoran. Ali tu je upoznao Elisabeth Taylor, Celine Dion, Julia Iglesiasa, Oprah Winfrey i Suzanne Somers.

Radilo se minimalno 12 sati dnevno, jedini slobodan dan bila je srijeda, a Trump je preciznošću apotekarske vage provjeravao i insistirao da na mjestu bude baš svaki detalj, prisjeća se Krešić.

"Bio je to veliki glamur u njegovu klubu i cijeli je posao bio vrlo uspješan, no srce me vuklo kući, a supruga i ja zaključili smo kako djeca pored sebe ipak moraju imati oba roditelja. Uživao sam u poslu koji sam radio, ali nisam više želio biti u interkontinentalnom braku pa sam Trumpa obavijestio da napuštam radno mjesto. Poklonio sam mu monografiju Dubrovnika i pozvao ga da dođe posjetiti taj hrvatski dragulj, a njegova je tadašnja supruga Marla Maples rekla kako će sigurno jednom doći u Hrvatsku", priča Krešić i još dodaje kako je iz Hrvatske pratio Trumpovu kampanju i lobirao za njega.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije