Milijunaš: Nije znao odgovor na pitanje vezano za grad u BiH - publika ga spasila

Radiosarajevo.ba
Milijunaš: Nije znao odgovor na pitanje vezano za grad u BiH - publika ga spasila
Foto: HRT / Znate li vi odgovor?

Najnoviju epizodu kviza 'Tko želi biti milijunaš?' otvorio je 9. pitanjem i s dva džokera prošlosedmični takmičar Ivica Glavan iz Zadra.

Na pitanje za 16.000 kuna (oko4.100 KM) trebao je odgovoriti koji je bosanskohercegovački grad smješten zapadnije od Zagreba. Je li riječ o Sanskom Mostu, Prijedoru, Velikoj Kladuši ili Drvaru?

Ivica je prvo iskoristio džoker 'zovi' koji je čuvši pitanje izjavio da bi odgovor mogao biti Drvar. Ipak, zamolio je potom i pomoć publike, a ona je najviše, 44 posto glasova, dala Velikoj Kladuši. Poslušao ju je i osvojio 16.000 kuna.

Na pitanju za prelazak drugoga praga nije više imao na raspolaganju džokere, ali je pogodio da je 8. augusta 1918. godine počela presudna Stodnevna ofenziva u Prvom svjetskom ratu koja je trajala 95 dana.

Sljedeće pitanje bilo je ono na kojemu je dao krivi odgovor ne znajući je li Latvija, Albanija, Moldavija ili Kosovo europska država koja se još uvijek ne može pohvaliti olimpijskom medaljom. Rekao je Kosovo, a tačan odgovor je Albanija.

Nakon njega je na stolac sjela Silvia Kolarić, programerka iz Bjelovara. Ona je pak zapela na pitanju za 4.000 kuna (oko 1.000 KM). Upitala je publiku je li Buža, Graba, Jama ili Rupa s jedne strane dok se s druge nalaze Jelšane. Publika je Grabi dala 19 posto glasova, Jami 31 posto, 25 posto dala je Buži, a 31 posto Rupi. Odgovorom kojem je džoker dao najviše glasova zaradila je 4.000 kuna.

Ko je jednog dana 1610. teleskopom promatrao Jupiter i uočio tri male 'zvijezde', a nakon nekoliko dana još jednu? Bilo je to sljedeće pitanje na kojem je iskoristila džoker 'zovi'. Od ponuđenih - Galileo Galilei, Nikola Kopernik, Christiaan Huygens i William Herschel, džoker je rekao Galileo Galilei, a prihvaćanjem njegova odgovora osvojila je 8.000 kuna (oko 2.000 KM).
Kako bi saznala ili pogodila tko je u 'Posljednjoj zagonetci' glavnoga lika 'ubio', a u 'Nenastanjenoj kući' vratio ga u život, iskoristila je džoker 'pola-pola' kojim su od imena Agathe Christie, Iana Fleminga, Arthura Conana Doylea i Stephena Kinga ostala posljednja dva pa se odlučila za Doyle i pogodila.

No, za prelazak drugoga praga pitanje joj je bilo preteško stoga je odustala i kući ponijela 16.000 kuna (oko 4.100 KM). Ko rečenicom 'Rodoslovlje Isusa Krista, sina Davidova, sina Abrahamova' otvara Novi zavjet? Luka, Matej, Ivan ili Marko? Da je ostala u igri rekla bi, kaže, Ivan no tačno je bilo Matej.

Posljednji takmičar bio je Luka Terzić (19), maturant iz Svilaje pored Slavonskog Broda. Zapeo je na pitanju za 4.000 kuna. Nije znao što su F. Murray Abraham, Geoffrey Rush i Adrien Brody naučili za Oscara. Nudilo se plesanje baleta, ronjenje na dah, sviranje klavira i jahanje konja. Zatražio je pomoć publike koja je ponovno znala kako je riječ o sviranju klavira kojemu je dala 70 posto glasova, tako da je Luka večerašnjeg 'Milijunaša' priveo kraju s osvojenih 4.000 kuna, pišu 24sata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije