Medicinski fenomen: Jedna sestra imala simptome, druga se razboljela

Radiosarajevo.ba
Medicinski fenomen: Jedna sestra imala simptome, druga se razboljela
Foto: Mirror / Megan i Sophie Walker
Megan i Sophie Walker (11) iz Edinburgha su nerazdvojne jednojajčane bliznakinje koje jedna drugoj završavaju rečenice, imaju isti ukus u svemu i dobijaju jednake ocjene u školi.

Kada se jedna od dvije razboljela, njihovim roditeljima srušio se cijeli svijet. Naime, jedna je blizanka počela osjećati simptome prije nego li je njena sestra zaista oboljela od teške bolesti, piše Mirror.

U trenucima kad je Megan počela osjećati zdravstvene tegobe, žalila se na učestalu iscrpljenost i mučninu, Sophie je bila sasvim dobro. Nakon opsežnih pregleda u bolnici kod Megan nije utvrđena nikakva bolest. Međutim, Sophie se najednom počela osjećati loše i pokazalo se da ima rak koji je povezan sa simptomima koje je ranije pokazivala Megan.

Obje djevojčice su pale s 40 na 35 kilograma.

"To je bilo prestrašno. Nije bilo indikacije da nešto nije uredu sa Sophie. Helen Turier iz Udruđenja blizanaca je kazala da jedan od jednojajčanih blizanaca ponekad može pokazivati simptome bolesti koja je pogodila drugog", ispričala je njihova majka Rebecca.

"Bili smo zabrinuti za Megan. Bila je blijeda kao duh i isušena, uopće nije izgledala kao inače", kazala je majka.

Wilmsov tumor je zatim pronađen na bubregu Sophie.

Loša dijagnoza je pogodila porodicu, pa je otac Jamie (39) morao odustati od svoje prodavnice da bi mogao brinuti za kćer.

U decembru je Sophie uklonjen tumor zajedno s njenim lijevim bubregom. Do ljeta će biti na kemoterapiji. Postoje dobri izgledi da ozdravi jer je ovaj tretman uspješan u 85 posto slučajeva kad je Wilmsov tumor u pitanju, prenosi Jutarnji.hr

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije