Naučnici upozorili da je otok smeća u okeanu 16 puta veći nego što se mislilo

Radiosarajevo.ba
Naučnici upozorili da je otok smeća u okeanu 16 puta veći nego što se mislilo
Nedavno istraživanje objavljeno u časopisu Scientific Reports pokazalo je da količina mikroplastike u pacifičkoj zoni između Kalifornije i Havaja "eksponencijalno" raste, prenosi Independent.

Na području Tihog okeana poznatom kao "Veliki pacifički otok smeća" pluta oko 80.000 tona plastike, što je 16 puta više od prijašnjih procjena. 

Naučnici iz zaklade "Ocean Cleanup" da te su procjene stigli na temelju analize zračnih fotografija i otpada ulovljenog u mreže na tom području.

"Otok" se nalazi između Kalifornije i Havaja i najveća je od pet okeanskih akumulacijskih zona na kojima se zbog okeanskih struja nakuplja otpad.

Prema istraživačima, otok smeća zauzima površinu od 1,6 miliona četvornih kilometara i ukupno sadrži 1,8 biliona čestica raznih veličina. 99 posto otpada čini plastika.

Naučnike posebno brine činjenica što se među otpadom "eksponencijalno povećava" količina mikroplastike, to jest sićušnih komadića plastike manjih od pet milimetara. Istraživanje je pokazalo da se količina mikroplastike u zoni utrostručila od 1970-ih godina.

Tri četvrtine otpada u toj zoni ipak čine veći komadi plastike, a od toga gotovo polovicu čine mreže za ribolov.

Istraživanje je provedeno u svrhu razvitka tehnologije za sanaciju otpada u svjetskim morima i oceanima. 

"Kako biste riješili problem, prvo ga morate razumijeti", izjavio je osnivač zaklade Boyan Slat.

Iz zaklade napominju da su prethodna istraživanja uvelike potcijenila količinu plastike koja je prisutna u pacifičkoj zoni jer su se usredotočivala samo na male komade plastike.

Novo istraživanje daje tačniji uvid u veličinu problema zahvaljujući zračnim snimkama. Naučnici predviđaju da će se morati poslužiti raznim metodama za dobivanje tačnog uvida u opseg problema te njegovu sanaciju.

"Ne znamo stvarno koliko plastike ima u morima i gdje se ona nalazi – istraživanje plastičnog otpada u okeanima je relativno nova nauka, pa se nadam da će se tehnike koje mi uvedemo koristiti i u ostalim dijelovima svijeta", izjavio je jedan od istraživača.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije