Mama dvoje djece nakon 25 godina bez posla stvorila milionsko carstvo

0
Radiosarajevo.ba
Mama dvoje djece nakon 25 godina bez posla stvorila milionsko carstvo
Foto: Instagram / Maxine Laceby

Ako smo pomalo i zaboravili koliko je važno vjerovati u sebe, savršeno će nam doći inspirativna priča o mami dvoje djece iz Engleske...

Naime, Maxine Laceby, koja nije radila 25 godina, izgradila je višemilionsko carstvo iz svoje kuhinje. Nije sve teklo glatko, ali Maxine je svojim beauty proizvodima pokazala kako se ustrajnost isplatila.

Kada je na šporetu kuhala pileće i svinjske nogice, Laceby iz Wolverhamptona prisjetila se kako su je njezine dvije kćeri tinejdžerice Darcy (sada 22) i Margot (19) kolutajući očima i držeći noseve prekrivenima upitale: ''Još jedna tvoja luda ideja, mama?’’. Međutim, ideja nikako nije bila luda kako se ispostavilo da će Maxine baš tu supu pretvoriti u posao vrijedan milione funti. Njezina priča prava je inspiracija i dokaz da se uvijek može uspjeti ako se vjeruje u sebe.

Maxine je zapravo disleksična, ima ADHD poremećaj i nikada nije radila u poduzetništvu. Posljednji posao odradila je s 25 godina, a kada je dobila prvu kćer posvetila se odgoju.

"Kuhala sam, čistila, razvozila automobilom i uvijek bila na usluzi. Kada su moja djeca otišla na univerzitet, nisam osjećala da me više trebaju. Imala sam 50 godina i mogla sam raditi što sam htjela. Razvela sam se od supruga 10 godina ranije i napokon sam bila sama", ispričala je Maxine.

Posvetila se proučavanju proizvoda za njegu, a u tu svrhu morala je istražiti i vlastito tijelo, prirodno, kakvo je. Mama dvoje djece priznala je kako se tada osjećala nesigurno i ranjivo, a nedostajalo joj je samopouzdanja. U to vrijeme nije se zdravo hranila, a dnevno preskakanje obroka završilo bi jedenjem paketića keksa u večernjim satima. A onda je Maxine čula kako ljudi kuhaju supe od kostiju kako bi se osjećali bolje.

"Uzela bih pileće kosti ili one koje su ostale od pečenja, a zatim bih ih kuhala u tri litre vode šest sati. Kada bi se supa ohladila pretvorila bi se u želatinoznu smjesu. Pila sam to svaki dan, a dvije sedmice kasnije prestale su me boljeti kosti, koža mi je blistala, kosa mi je postajala gušća, a bjeloočnice su postaje bistrije’’, ispričala je uspješna poduzetnica.

Bio je to trenutak kada se Maxine upalila žaruljica, posebno kada su joj brojni prijatelji komplementirali na boljem, sjajnom izgledu. Uskoro su i oni, ispričala je Maxine, postali njezini zamorčići, a Maxine je odlučila pripremati vlastite proizvode za ljepotu kože, kose i zdravlje kostiju.

Kako novčanu podršku nije mogla dobiti u banci, podigla je hipoteku na kuću i upustila se u rizik koji će joj se poslije itekako isplatiti.

Nakon brojnih ispitivanja, istraživanja, proučavanja konkurencije i konzultacija sa naučnicima, formula za tekući eliksir pun kolagena bila je gotova. No, potom je trebalo pronaći proizvođača, proizvod testirati i marketinški pripremiti teren za prodaju proizvoda putem društvenih mreža.

U početku nije išlo sve sasvim glatko. Zbog neuspjelih marketinških planova, prodaja nije tekla sjajno. Maxine je ponovo morala ulagati vlastiti novac, ali nije odustajala. Naposljetku su prihodi počeli rasti, a u prvoj godini zaradila je oko pola miliona funti (više od milion KM).

"Nisam znala pokrenuti kompjuer do 50. godine. Sve što sam znala je rezultat mog majčinskog iskustva. Uvijek kažem ženama: ‘Vi ste bez sumnje sposobnije nego što mislite da jeste’. Muškarac će za sebe reći da može obaviti 80 posto posla, dok će žena kazati kako ona ne može napraviti 20 posto posla’’, zaključila je Maxine koja je u prošloj godini uprihodovala 10 miliona funti (više od 21 milion KM), piše Miss7.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije