Rođena mala rekorderka: Doktori mislili da majka nosi blizance, kad ono...

0
Radiosarajevo.ba
Rođena mala rekorderka: Doktori mislili da majka nosi blizance, kad ono...
Foto: Facebook / Nakon poroda

Za Amber Kumberland (21 iz Oksfordšira, ovo je bila prva trudnoća, te je mala “velika” Emilija, svijet ugledala 16. aprila, na radost Amber i njenog supruga Skota. Kako je rekla ponosna mama, vjeruje se da je ona druga najveća djevojčica koja je ikada rođena u Velikoj Britaniji nakon obaranja rekorda u 2012. od preko šest kilograma, piše Srbija danas.

"Ljekari su tokom trudnoće mislili da nosim blizance jer je bila tako velika, iako smo na ultrazvuku mogli da vidimo samo jednu. Toliko smo to puta čuli da smo zapravo počeli da vjerujemo da se tamo skriva još jedna beba. Počeli smo da se igramo tako što smo išli u supermarket da vidimo da li neko komentarisati. Kad je izašla, Skotovo lice je bilo bijelo, a svi hirurzi su se gledali šokirano i smijući se – doveli su je do mene i rekli„ čestitam dobili ste bebu. Bilo nam je baš drago što je to samo jedna beba i što je zdrava", rekla je Amber.

Kako je rekla, njen suprug Skot, proveo je dva dana u kolima na prakingu usljed restrikcije zbog koronavirusa dok je ona bila u bolnici. Do porođaja je došlo carskim rezom, zbog veličine bebe.

"Otvorila sam se osam centimetara i dalje nije moglo – ako bi išla dalje, ne bi mogli da je izvade, zaglavila bi se. Tokom carskog reza bilo je potrebno dvoje ljudi da je podignu, a jedan da zadrži sve da bi je izvadili.

Sva odjeća koju smo ponijeli nije joj odgovarala, ali srećom spakovali smo rezervnu odjeću za bebe do 3 mjeseca, a bolničko osoblje moralo je da traži veće pelene sa pedijatrije za nas. Medicinske sestre u bolnici su se vremenom zadržavale da vide težinu bebe i fotografišu se s njom jer je bila tako velika", rekla je ona.

Amber je priznala da je jedva čekala da se porodi jer je imala dosta bolnih komplikacija. Čak je pokušavala prirdnim lijekovima da pokrene porođaj, ali joj to nije pošlo za rukom, te je probila termin dvije nedjelje.

"Bila sam toliko očajna da beba izađe, pokušala sam sve – pojela sam pola kilograma sirovog ananasa, koristila esencijalna ulja i soli za kupanje, čak i akupresuru – sve što sam pročitala na internetu što bi moglo da pomogne. Kvrga na stomaku je bila toliko velika da sam dobila puno strija i koža mi je bila toliko slaba od istezanja da bi mi tekla krv ako bih prebrzo ustala.

Moji stomačni mišići su se potpuno podijelili do te mjere da su ih ljekari jedva razlikovali tokom carskog reza i rekli su da su najgori koje su ikada vidjeli. Takođe sam imla užasan išijas i stisnute živce u bokovima i nogama zbog njene težine, a nisam mogla ni da se prevrnem u krevetu, a da mi Skot ne pomogne", iskrena je ona.

Nešto više od nedjelju dana nakon porođaja, Amberina rana je počela da zarasta, ali očekuje se da joj je potrebno još neko vrijeme da se potpuno oporavi zbog štete koju je nanijela tijelu nakon teške trudnoće i porođaja.

Trenutno je na listi čekanja za fizioterapiju koja će joj pomoći da izliječi loše podijeljene mišiće stomaka.

"Još uvijek imam potpuno utrnuli dio kože oko pupka. Zbog oštećenja mojih stomačnih mišića šavovi nemaju potporu i moram da budem zaista oprezna. Ne mogu da podignem Emiliju niti da je dojim, jer je tako teška ali polako se popravljam.

Još uvijek mi je neprijatno kao kad sam bila trudna, ali osjećam se puno lakše i nemam više zarobljenih živaca na čemu sam veoma zahvalna. Činjenica je da smo oboje presrećni zbog naše prelijepe djevojčice", rekla je ona na kraju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije