Evo šta se sve događa u našem tijelu kada smo u blizini mora

Radiosarajevo.ba
Evo šta se sve događa u našem tijelu kada smo u blizini mora

More ne samo da nas čini opuštenijima zbog same činjenice da se konačno možemo opustiti, već ono mijenja hemiju našeg tijela, tvrde naučnici. Mijenja se nivo hormona, srce usporava otkucaje, poboljšava se raspoloženje...

Kako piše portal 24sata.hr, još u 18. stoljeću škotski doktor William Buchan poticao je kupanje u moru jer je smatrao da to vrlo ljekovito djeluje na naše tijelo. Ne čudi da su danas mnoge bolnice i lječilišta smješteni tik uz more.

U ne tako dalekoj prošlosti tim naučnika odlučio se pozabaviti tematikom utjecaja mora i ostalih prirodnih okuženja na ljudski organizam u projektu pod nazivom „BlueHealth“ (plavo zdravlje).

Otkrili su da zvukovi mora stimuliraju područje mozga - frontalni korteks, koje je odgovorno za naše emocije i ličnu refleksiju. Šum mora širi samosvijest i blagotvorno djeluje na osjećaje.
Kada smo na plaži, naše tijelo apsorbira više kisika i regulira razinu serotonina u tijelu, poznatog kao hormon sreće i tvari koja kontrolira anksioznost, a to rezultira osjećajem duševnog mira sličnom onome nakon joge i meditacije.

Stručnjaci kažu da zvukovi mora smanjuju nivo hormona stresa kortizola u tijelu. Čak šum valova uspoređuju sa zvukom otkucaja srca koje djeca slušaju u majčinom trbuhu, pa ih to u odrasloj dobi podsvjesno podsjeća na sigurnost i zaštitu koju su osjećali tokom razvoja u maternici.

„Kada pogledamo u more ili smo na obali, zapravo se nalazimo u predivnom, stabilnom okruženju. Osjećamo se sigurno i daleko od mjesta na kojima smo pod nekom vrstom prijetnje, možda od divljih životinja u džungli ili kriminalaca u velikim gradovima. Površina mora koja se na horizontu stapa s nebom u nama budi osjećaj stabilnosti i sigurnosti“, objašnjava naučnik Michael Merzenich sa Univerziteta Kalifornija (UCSF) u San Franciscu.

Jedna studija je pokazala da kada se sunčamo na plaži, toplina utječe na naš endokrini sistem koji je odgovoran za oslobađanje endorfina - iste hemikalije zbog kojih se osjećamo sretni svaki put kada uživamo u čokoladi, prenosi Bright Side.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije