Ljekari (opet) upozoravaju na opasan trend: "Prestanite pržiti vodu u dubokom ulju"

1
Radiosarajevo.ba
Ljekari (opet) upozoravaju na opasan trend: "Prestanite pržiti vodu u dubokom ulju"
Foto: Vice / Prženje vode u ulju

Stručnjaci su upozorili na opasan trend koji se širi na TikToku - a to je prženje vode u dubokom ulju, za koji kažu da bi mogao dovesti do smrtonosnih eksplozija.

Besmisleni trend uključuje kombiniranje vode s kalcijevim alginatom (prirodni biljni zgušnjivač, sredstvo za želiranje, op.pr.) kako bi se formirala vodena kugla, koja se potom priprema kao da se pohuje - premaže se brašnom, jajima i prezlom - te ubaci u fritezu.

Dr. Christopher Cramer iz Američkog hemijskog društva, opisao je trend između ludog i samoubilačkog.

Problem je, objasnio je on, što je vrelo ulje u fritezi mnogo vrelije od tačke vrenja vode.

"Voda ključa (pretvara se u plin koji nazivamo parom) na 100°C. A, kad se to dogodi, obim vode povećat za oko 1500 puta. To će se dogoditi u trenu, jer će prvi dio koji prokuha razbiti smjesu za pohanje, a izlaganje preostale vode u vruće ulje rezultirat će automatskim isparavanjem. 

Dakle, to je u osnovi eksplozija u posudi s vrućim uljem - i neka vam je nebo na pomoći ako to ulje počne padati na plinski plamen ili vreli električni šporet", kazao je dr. Cramer.

Ideja o prženju vode na internetu je potekla od chefa Jonathana Marcusa, koji je demonstrirao metodu 2016. godine, ali je sugerirao da se ne ponavlja (da, kao da to pali u životu, a ne na internetu...).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije