Let avionom oko planete: Ne brinite, imat ćete teretanu, igraonicu

Radiosarajevo.ba
Let avionom oko planete: Ne brinite, imat ćete teretanu, igraonicu
FOTO: Facebook / Qantas

Let s jednog kraja svijeta na drugi, koji bi povezao Sydney i London, korak je bliže ostvarenju. Airbus i Boeing, dva najveća proizvođača aviona na svijetu, najavili su australskoj kompaniji Qantas Airways, čiji ih je direktor Alan Joyce pred godinu dana izazvao, da mogu sagraditi avion koji će bez stajanja u zraku biti 20 sati, objavio je Bloomberg.

Projekt Sunrise, kako ga je Qantas nazvao, usmjeren je na osmišljavanje letjelice koji bi mogla smjestiti i prevesti oko 300 putnika te njihovu prtljagu dalje nego što je to do sada ikome pošlo za rukom, uz dovoljno goriva za moguća skretanja s rute i izvanredne situacije.

Australski avioprijevoznik i dva proizvođača žele proizvesti avion u kojem će se moći smjestiti i dodatne usluge koje bi putnicima trebale pomoći da premoste takav maratonski let. U takvom bi se avionu tako moglo naći i teretanu, bar, igraonicu za djecu, kao i prostorije za spavanje.

“Sami sebe izazivamo da razmišljamo izvan standardnih okvira”, izjavio je Joyce.

Prvi takav komercijalan let Qantas želi ponuditi 2022. godine, a ako se projekt pokaže uspješnim, uslijediti bi mogle i direktne veze između velikih gradova u Americi, Europi, Africi i Australiji.

Trenutno su u konkurenciji Airbusov A350 i Boeingov 777X, a nijedan proizvođač nije za sada komentirao detalje projekta.

Inače i druge aviokompanije razmatraju mogućnosti maratonskih letova. Primjerice Singapore Airlines će 11. oktobra ponovo pokrenuti svoju direktnu liniju od Singapura do New Yorka na kojoj let traje 19 sati.

No, ako uspije, Sunrise će s planiranim letovima nešto dužim od 20 sati nadmašiti sve postojeće direktne linije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije