Lauri (40) amputirane ruke i noge nakon što je pojela zaraženu ribu: 'Njena usna je bila crna'

0
Radiosarajevo.ba
Lauri (40) amputirane ruke i noge nakon što je pojela zaraženu ribu: 'Njena usna je bila crna'
Foto: Kolaž / Ženi iz Kalifornije amputirali ruke i noge

Ženi iz Kalifornije amputirane su ruke i noge nakon što je dobila razarajuću bakterijsku infekciju.

Porodica 40-godišnje Laure Barajas vjeruje da je infekciju dobila nakon što je kupila i jela ribu tilapiju "na lokalnoj pijaci u San Joseu", navedeno je u online kampanji za prikupljanje sredstava za ovu majku šestogodišnjeg dječaka.

Kako izvještava CBS 42, Barajas je sada prošla kroz zahvate koji su promijenili njen život nakon što je gotovo dva mjeseca provela u bolnici.

GRAS obavijestio građane o izmjenama u režimu saobraćaja u narednim danima

GRAS obavijestio građane o izmjenama u režimu saobraćaja u narednim danima

Govoreći za KRON 4, bliska prijateljica Anna Messina otkrila je: "Ovo je bilo jako teško za sve nas. Užasno je. Ovo se moglo desiti bilo kojoj od nas".

"Mogla je izgubiti život. Bila je na respiratoru", dodala je Messina.

"Stavili su je u induciranu komu. Njene ruke su bile crne, njene noge su bile crne, njena donja usna bila je crna. Imala je sepsu i bubreg joj je propadao".

Muž i žena umrli nakon što su pojeli otrovnu ribu: Ne postoji protuotrov, a ima je i u Jadranu

Muž i žena umrli nakon što su pojeli otrovnu ribu: Ne postoji protuotrov, a ima je i u Jadranu

Ona je dodala da se Laura zarazila potencijalnom fatalnom bakterijom "vibrio vulnificus", koja se nalazi u sirovim morskim plodovima i morskoj vodi.

Messina je pokrenula GoFundMe kampanju za Barajas kako bi prikupila sredstva koja će pomoći njenoj prijateljici da se nosi sa budućim izazovima i medicinskim računima. 

"Laura je bila u bolnici više od mjesec dana, boreći se za svoj život, sada je kvadrupla amputirana. 13. septembra 2023. godine morali su joj ukloniti ruke i noge kako bi joj spasili život", piše Messina. Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) nedavno je izdao upozorenje u vezi rizika od bakterijskih infekcija, posebno vibrio vulnificus, piše USA Today.

Infekciju možete dobiti ili konzumiranjem nedovoljno pečene ili sirove ribe ili izlaganjem otvorenim ranama priobalnim vodama.

CDC dodaje da je "barem dvanaest osoba ove godine preminulo od ove infekcije širom zemlje".

Prema stručnjaku za infektivne bolesti UCSF-a, dr. Natashi Spottiswoode, ova određena bakterija nosi povećani rizik, posebno za one sa oslabljenim imunološkim sistemom.

"Postoje dva načina na koje možete dobiti infekciju ovom bakterijom: možete jesti nešto što je kontaminirano njome ili ako imate rez ili tetovažu koju izložete vodi u kojoj ova bakterija živi", pojasnila je dr. Spottiswoode.

CDC procjenjuje da se u Sjedinjenim Američkim Državama svake godine prijavi otprilike 150-200 takvih slučajeva, pri čemu oko jedan od pet rezultira smrću, ponekad se događa veoma brzo, u roku od jednog do dva dana od pojave simptoma, piše Vt.

Messina sada snažno savjetuje druge da preduzmu preventivne mjere. "Ljudi bi trebali poduzeti razumne mjere opreza, kao što je izbjegavanje uranjanja u vodu dok rana potpuno ne zacijeli".

"Trebamo biti zahvalni za ono što imamo sada, jer se to može brzo i lako izgubiti", dodala je.

GoFundMe kampanja već je premašila iznos od 36.000 dolara (oko 66.292 KM).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije