Riba-zmaj ubola dijete (8) u Grčkoj: Saznajte šta trebate uraditi ako se nađete u ovoj situaciji

1
Radiosarajevo.ba
Riba-zmaj ubola dijete (8) u Grčkoj: Saznajte šta trebate uraditi ako se nađete u ovoj situaciji
Foto: Smithsonian Magazine / Riba-zmaj zvana drakena

Svi jedva čekamo da stignemo na more i da te dane odmora provedemo u uživanju, kupanju, šetnji pored obale... Ali ta idila može da se pretvori u pakao u djeliću sekunde!

A taj haos ako ljetujete u Grčkoj lako izaziva jedna riba! Poznata je kao dragon fish, riba zmaj, drakena, iliti weeverfish, a njen otrov je toliko jak da dovodi do paralize govora!

Inače, živi u dubinama ali sve češće se ostvaruje blizak susret sa njom u plićacima gdje je skrivena u pijesku ili među kamenjem.

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

FK Željezničar došao do važne pobjede nad GOŠK-om i udaljio se od zone ispadanja

Tako je i ove godine, a jedna članica Facebook grupe "Grčka info" objavila je prije dva dana svoje dramatično iskustvo. Sve se desilo na plaži Trani Ammounda na Sitoniji, ali prema informacijama iz prethodnih godina na nju možete nagaziti i u drugim popularnim ljetovalištima.

Iskustva kažu da protiv njene bodlje ne pomažu mnogo ni patike za plivanje, jer probija kroz njih.

"Želim da objavim jedan veoma važan info, bez da unosim paniku! Moje dijete od 8,5 godina je pre dva dana u plićaku pri samom izlasku zgazilo na ribu dragon! Zgazilo je desnom nogom da ribu koja ima otrovne bodlje. Simptomi - veoma jak bol. Sreća da je bio spasilac tu, koji nam je savjetovao da nogu gde je ubodno mjesto stavimo u toplu vodu, koja u toj situaciji umanjuje bol i umanjuje dejstvo otrova", napisala je ova majka.

Ulovljen "morski đavo", jedna od najvećih riba u Jadranskom moru

Ulovljen "morski đavo", jedna od najvećih riba u Jadranskom moru

Za pet minuta, piše, dijete je prestalo sa vrištanjem: "U apartmanu sam imala brufen (može bilo koji analgetik) i nešto protiv alergije. Uveče je noga otekla jer je u organizmu bilo toksina. Sve je u redu sada. Da vas ne plašim, nije čest slučaj. Doktor kaže jednom u mjesec dana, ali kod odraslih može izazvati infarkt.

Drakena je otrovna morska riba iz klase zrakoperki. Ima otrovne žlijezde na prvom leđnom peraju, koje podseća na bodlje. Mnogi je svrstavaju u red najopasnijih riba na Mediteranu.

Šta raditi u slučaju uboda ribe zmaja?

Preporučuje se da se mjesto uboda što stavi u vodu čija temperatura iznosi od 40 do 42 stepena! Zanimljivo je da je otrov ovih riba termolabilan, odnosno da nije puno opasan na temperaturama vode iznad 40 stepeni.

Muž i žena umrli nakon što su pojeli otrovnu ribu: Ne postoji protuotrov, a ima je i u Jadranu

Muž i žena umrli nakon što su pojeli otrovnu ribu: Ne postoji protuotrov, a ima je i u Jadranu

Obavezno se obratiti što prije ljekaru! Postoje razni antibiotici, analgetici koji mogu da ublaže potencijalne probleme po ljudsko zdravlje koje otrov može da izazove.

Prilikom uboda, otrov deluje kao neurotoksin i kao hematoksin, dospijeva u krv i izaziva otok na mestu uboda, a u nekim slučajevima može da izazove nekrozu kože.

Sljedeći simptomi uboda su uglavnom jaka glavobolja, bol u predjelu srca i otežano teško disanje, a može da izazove i paralizu govora, piše Blic.rs.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije