Ovako izgleda jedna od najotrovnijih riba na svijetu: Stigla je u Jadran

0
Radiosarajevo.ba
Ovako izgleda jedna od najotrovnijih riba na svijetu: Stigla je u Jadran
Foto: Jutarnji.hr / Riba 'napuhnjača'

Svake sedmice u Mediteran uđe jedna nova egzota, a zbog visokih temperatura češće se nalaze i u mrežama koje se izvlače iz našeg mora.

Uspostavi li neka od njih populaciju, posljedice mogu biti kobne, piše Večernji list.

Od popriličnog broja stranih ribljih vrsta u Jadranu posebno izdvaja i srebrnoprugastu četverozupku (Lagocephalus sceleratus), poznatu i kao riba napuhača, izuzetno otrovnu i smrtonosnu, koja u mišićima, spolnim žlijezdama, jetri pa i koži sadrži snažan termostabilni otrov tetrodotoksin.

Njezina je konzumacija zabranjena u zemljama EU, no u Japanu je gastronomska poslastica poznata kao 'fugu', koja se zbog smrtonosnog otrova priprema prema posebnim procedurama.

Uz još neke vrste iz Crvenog mora danas čini gotovo polovicu ulova u priobalnom ribolovu na Kipru i u Turskoj, a u Hrvatskoj se već više puta našla u mrežama na području srednjeg i južnog Jadrana.

"Također je izraziti grabežljivac i ima velik utjecaj na hranidbeni lanac. Invazivna tamna mramornica (Siganus luridus) je pak već uspostavila svoju populaciju u cijelom Jadranu, i to prije svega u njegovu južnom dijelu. U istočnom Sredozemlju u potpunosti je potisnula autohtonu salpu – govori prof", Jakov Dulčić za Večernji list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije