Kutak za roditelje: Kad je dijete spremno odreći se pelena

Radiosarajevo.ba
Kutak za roditelje: Kad je dijete spremno odreći se pelena
/ Owlet Baby Care
Jedino vaše dijete može odrediti trenutak kad je spremno odreći se pelena i sjesti na tutu. U tome ga roditelji mogu samo podržavati i ohrabrivati ga na samostalnost.

Odvikavanje od pelena i prelazak na tutu nije nikakvo takmičenje! Svako dijete ima svoj vlastiti tempo razvoja koji nećete moći ubrzati nikakvim forsiranjem sjedenja na tuti i odvikavanjem od pelena.

Tjelesne pretpostavke između 24. i 48. mjeseca

Zahvaljujući sazrijevanju kičmene moždine, dijete tek poslije navršene dvije godine može osjetiti kad mu je mjehur pun, ali ga još ne može kontrolirati. No, ono polako počinje spoznavati da piški u pelenu, piše Bebe i mame.

Sposobnost da preko dana zadržavaju mokraću djeca stiču u periodu između 24. i 48. mjeseca. Noćnu kontrolu mjehura postižu oko pola godine kasnije. Kontrola stolice postiže se nešto malo brže.

No, tek sa oko šest godina kontrola mjehura je kompletno sazrela i tada je tek moguće zahtijevati potpunu svjesno ispuštanje mokraće.

Ostavite djetetu dovoljno vremena. Trening za tutu može kolidirati sa težnjom za nezavisnošću koja se u tom periodu budi u njemu. Zato ne vršite pritisak. Prevelika očekivanja ili kazne mogu djelovati frustrirajuće na dijete i njegovo samopouzdanje.

Poklonite djetetu tutu

Djetetu treba ostaviti dovoljno vremena da se „sprijatelji“ s tutom. Ne prisiljavajte ga da sjedi na njoj. To može rezultirati neobičnim ponašanjem – dijete sjedi na tuti, a onda se sakrije za vrata ili zavjese i tu „obavi posao“. A tutu sasvim zamrzi.

Pohvalite ga zato kad najavi da će piškiti, pa mu vi skinete pelenu na vrijeme. Pokažite mu da se ponosite njegovim postupkom. Ali mu pritom ne šaljite poruku da na tutu treba ići samo zato da obraduje mamu.

Hvatajte signale

Pripazite na signale koje vam daje dijete. Sa uputama za čistoću počnite tek kad vam dijete da odgovarajući signal – recimo počinje vam saopćavati da mu se piški ili da se upravo upiškilo u pelenu.

Bez panike

Ne pravite dramu kad pokušaj na tuti ne uspije i ne pokazujte da ste iznenađeni. Što razumnije reagirate, utoliko će biti manje nezgoda.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije