Krvave knedle, jegulje i sardine: Prema Taste Atlasu, ovo je pet najgorih jela na svijetu
Stranica Taste Atlas objavila je listu 100 najgorih jela, a korisnici/ce su većinom suglasne sa istom.
Kažu da su ovo najgora jela na svijetu, a pogledajte i procijenite sami - da li bi vi jeli ovu hranu?
Iako je hrana često stvar ukusa, ona je više od toga. Kultura, tradicija i navike ljudi su nešto što trebamo poštovati, pa sami epitet "najgora" možda nekome bude uvredljivo.
Džanan Musa jedan od junaka Reala: Zmaj pogađao ključne poene u pobjedi nad Maccabijem
No, ipak, pročitajmo zajedno pet jela koja su završila na vrhu neslavne top liste.
Blodpalt
Tradicionalno povezane sa sjevernim dijelovima Švedske i finske Laponije, blodpalt su hranjive, tamno-smeđe knedle pripremljene od raženog ili ječmenog brašna i životinjske krvi. Iako su se tradicionalno pravili od krvi sobova, danas se pojavljuju u brojnim regionalnim varijantama koje koriste krv raznih životinja, različite začine, a povremeno i pire krompir.
Ponekad se pune mješavinom dinstanog luka i slanine narezane na kockice, a obično se kuhaju u ukusnim mesnim bujonima. Blodpalt knedle obično se uživaju kao prilog uz prženu slaninu ili svinjetinu, puter i džem od brusnica.
Bocadillo de sardinas
Bocadillo de sardinas je skromni španski sendvič sa slanim punjenjem sardina iz konzerve. Sendvič se obično pravi sa bagetom u španskom stilu ( barra de pan ), iako se mogu koristiti i druge vrste hljeba, kao što su ciabatta hljeb ili hljeb od integralnog brašna.
Nakon što je po dužini narezan, na hljeb se stavljaju sardine koje se mogu konzervirati u ulju, paradajz sosu ili sirćetu, čime se sendviču daje dodatni ukus. Nadjev se može poboljšati raznim drugim sastojcima kao što su paprika, paradajz, cilantro, zelena salata, luk, avokado, masline, kuhana jaja, majoneza, senf, jogurt sos, šampinjoni, dinstano povrće i maslinovo ulje.
Calskrove
Ovaj divan obrok je izum restorana Tre Kronor iz švedskog grada Skellefteåa. Sastoji se od calzone pizze koja je punjena hamburgerima (zajedno sa kruhom, preljevima i dresingima) i pomfritom.
Kalorijsko jelo prvobitno je izmišljeno za ljude koji nisu mogli da odluče da li da uzmu picu ili hamburger nakon noći obilnog pića.
Angulas a la cazuela
Angulas a la cazuela je tradicionalno špansko jelo porijeklom iz Baskije. Jelo se obično pravi od kombinacije rijetkih i skupih angula (jegulja), bijelog luka, ljutih papričica, maslinovog ulja i soli. Češnjak i paprike se pirjaju na maslinovom ulju u cazueli (plitki zemljani lonac).
Angule se zatim dodaju u posudu, te začine i kuhaju dok ne postanu vruće i cvrče. Jelo se servira direktno iz posude i tradicionalno se jede drvenom viljuškom.
Jelliedeels
Jegulje u želeu su tradicionalno ulično jelo, koji datira iz 18. vijeka. Prvobitno, to je bio jeftin i jednostavan način da se napravi dobro jelo, s puno domaćih jegulja koje su bile dostupne u rijeci Temzi. Jegulje bi se nasjeckale, kuhale oko pola sata u začinskom bilju, a zatim bi se ohladile – tada bi riba proizvela svoj želatin, a na izrezanim komadićima bi se formirao mekani, prozirni žele.
Tekstura želea jegulja je nježna i mekana, a iako bi neki mogli reći da je neugodna, njihov okus je jedinstven - blag, blago slan, poput ukiseljene haringe, ali bez neobičnog "ribljeg" mirisa. Obično ih prate bijeli biber i sirće kako bi se dodatno naglasili okusi.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.