Krošnje život znače: Čak i jedno drvo pomaže da se gradske ulice ohlade

0
Radiosarajevo.ba
Krošnje život znače: Čak i jedno drvo pomaže da se gradske ulice ohlade
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Sekvoje - Park 'Šuma prijateljstva'

Hladovina - najljepše mjesto u kojem se rashladimo za vrijeme vrelih, ljetnih dana. 

Ispod drveća temperature mogu znatno pasti, kako zbog sjene krošnje, tako i zbog hladnog 'znoja' koji ispušta njihovo lišće.

Prema novom istraživanju, čak i samo jedno drvo moglo bi stvoriti ugodniju mikroklimu.

Kada su istraživači parkirali automobile s temperaturnim senzorima ispod sjene raštrkanih stabala oko Washingtona, primijetili su značajan učinak hlađenja. Tokom jednog vrućeg dana i noći, tim je prikupio više od 70.000 očitavanja temperature zraka u različitim postavkama po gradu. Otkrili su da su, u usporedbi s ulicama bez ikakvog drveća, one koje su imale čak i neznatne krošnje navečer bile "svježije"!

Čak i kad je sunce zašlo u potpunosti, naselja s drvećem tokom cijele noći bilježe niže temperature.

"Postoji puno dobrih razloga za sadnju drveća, ali naša studija pokazuje da ne bismo trebali podcjenjivati ulogu koju pojedina stabla mogu igrati u ublažavanju vrućine u urbanim područjima", govori naučnik Michael Alonzo sa Američkog sveučilišta.

"Gradski planeri mogu iskoristiti male prostore kojima obiluju urbana područja za sadnju pojedinačnih stabala."

Poznato je da drveće hladi stanovnike gradova i gradske zgrade, djelujući poput klima uređaja.

U poslijepodnevnim satima autori ove studije su otkrili da je krošnja pošumljenog parka ohladila područje za čak 1,8°C, što je više od prethodnih procjena.

Pojedinačna stabla nisu imala toliki učinak, ali navečer su ta pojedinačna stabla napravila razliku. U studiji bi jedno drvo visoko 15 metara popodne bacalo sjenu na područje 14 metara. Do večeri sjena tog stabla povećala se na površinu od 56 metara.  Čak i nakon zalaska sunca, kada su krošnje stabala pokrivale samo oko 20 posto površine, tim je uočio efekt hlađenja.

Ljeti se urbana područja bez puno zelenila mogu pretvoriti u tzv. "toplinske otoke", a porast temperature zbog klimatskih promjena još će više otežati stanovnicima gradova pronalazak olakšanja.

"Večeri nisu više predah od vrućine kakav smo nekada imali", kaže Alonzo. "Stabla pomažu gradu da se rashladi navečer i to je važno za ljudsko zdravlje."

Sadnja drveća je način da se tim populacijama pruži dovoljno zasjenjenog područja, pa čak i kada nema mjesta za šumu, nova otkrića sugeriraju da može pomoći čak i samo jedno stablo. Studija je objavljena u časopisu Environmental Research Letters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije