Kriška limuna prije spavanja pored kreveta, evo zašto?

1
Radiosarajevo.ba
Kriška limuna prije spavanja pored kreveta, evo zašto?
Foto: Pixabay / Limun

Prema aromaterapiji, limun nije samo voće, već i "magičan" sastojak koji može potaknuti fiziološke reakcije u tijelu.

Bogat dragocjenim hranjivim tvarima poput vitamina C, A i B, bakrom, manganom, kalcijem, kalijem, magnezijem i moćnim antioksidansima, limun je dobar za kožu, pa čak i za unutrašnje organe.

Štaviše, istraživanje je dokazalo da stavljanje narezanih limuna uz krevet noću može poboljšati probleme s disajnim putevima, kvalitetu vazduha i san.

Tinejdžer iz Srbije pretukao djevojku u Beču: Prijetio joj nožem pa je zaključao u sobu

Tinejdžer iz Srbije pretukao djevojku u Beču: Prijetio joj nožem pa je zaključao u sobu

Zahvaljujući njegovim detoksikacijskim i antibakterijskim svojstvima, limun je prirodni pročiščivać vazduha te poboljšava kvalitetu vazduha. Njegov miris smiruje živčani sistem i pomaže u smanjenju osjećaja stresa, kao i kod problema sa začepljenim nosom.

Ilustracija
Pixabay: Ilustracija

Uz to, udisanje mirisa limuna tokom spavanja može umanjiti bol, poput glavobolje i reumatoidnog artritisa, a poznata su i njegova svojstva reguliranja cirkulacije i snižavanja krvnog pritiska, što je također naučno dokazano.

Sve su to dobri razlozi zbog kojih biste svakako trebali probati staviti limun pokraj kreveta prije spavanja. Limun jednostavno narežite na četvrtine po dužini, stavite na tanjurić ili u posudicu te stavite pored kreveta i uživajte u blagodatima mirisa ove moćne voćke, piše Dnevnik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije