Kostur T-Rexa prodan u Švicarskoj: Cijena ‘sitnica‘ - 5,6 miliona eura

0
Hina
Kostur T-Rexa prodan u Švicarskoj: Cijena ‘sitnica‘ - 5,6 miliona eura
Foto: EPA / Jedinstveni skelet T-Rexa u Europi

Skelet tiranosaura (Tyrannosaurus rex), nazvan Trinity (Trojstvo), star između 65 i 67 miliona godina i sastavljen od kostiju triju različitih T-Rexa, prodan je jučer na aukciji u Cirihu za oko 5,6 miliona eura.

Jedinstveni skelet T-Rexa u Europu je iz Sjedinjenih Država dopremljen u devet golemih sanduka.

Na prodaju ga je ponudila privatna osoba, anonimni američki državljanin, a očekivalo se da će postići cijenu između pet i osam miliona eura.

Macron potvrdio mogućnost slanja francuskih trupa u Ukrajinu

Macron potvrdio mogućnost slanja francuskih trupa u Ukrajinu

Aukcionar Cyril Koller je otkrio kako je ovo tek treći put u svijetu da cijeli kostur T-Rexa iznimne kvalitete ide na aukciju i prvi je takav kostur prodan u Europi.

"Bila je to prekrasna aukcija jer smo skelet pod nazivom Trinity najprije izložili na dvije i po sedmice u koncertnoj dvorani u Cirihu. Pogledalo ga je više od 30.000 posjetitelja, među kojima i puno djece", rekao je AFP-u.

Koller je kazao kako se nada da će kostur, premda je prodan privatnom kupcu, i dalje ostati javno izložen da bi ga moglo vidjeti što više zainteresiranih.

"Sto posto sam siguran da ćemo u budućnosti opet negdje moći vidjeti skelet Trinityja", rekao je.

Ovaj primjerak dinosaura opisan je kao jedan od najspektakularnijih skeleta T-Rexa u svijetu. Dugačak je 11,6 metara, visok 3,9 metara i širok 2,65 metara.

Naziv skeleta - Trinity nadjenut mu je jer je sastavljen od kostiju triju različitih tiranosaura iskopanih na američkim lokacijama Hell Creek u Montani i Lance Creek u Wyomingu. Čine ga 293 kosti iz uzoraka izvađenih između 2008. i 2013. godine.

Ta su mjesta otprije poznata po otkrićima još dvaju važnih skeleta T-Rexa koji su završili na aukcijama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije