Čudesno otkriće naučnika: Koliko je zaista bio inteligentan T-Rex?

3
Radiosarajevo.ba
Čudesno otkriće naučnika: Koliko je zaista bio inteligentan T-Rex?
Foto: Live Science / Tyrannosaurus rex

Tyrannosaurus rex bio je glavni od svih "apex (vrhunskih) predatora" prije više od 65 miliona godina, a slavni dinosaurus u pop kulturi više je poznat po svojoj žestini nego po pameti.

No, prema novoj studiji, možda smo sve vrijeme podcjenjivali koliko su inteligentni bili ovi opasni dinosaurusi.

Zapravo, u usporedbi s inteligencijom svojih vršnjaka, T-Rex i drugi teropodi - tri dvonožna dinosaura s kandžama - možda su bili "primati svog vremena", tvrdi neuronaučnica Suzana Herculano-Houzel, autorica studije objavljene u Journal of Comparative Neurology.

Europska noć: Bayer Leverkusen nastavio 'po starom', Olympiacos šokirao Aston Villu u Engleskoj

Europska noć: Bayer Leverkusen nastavio 'po starom', Olympiacos šokirao Aston Villu u Engleskoj

Prema njenim otkrićima, teropodi su imali onoliko neurona u mozgu koliko imaju majmuni danas, s tim da se T-Rex može pohvaliti brojem od čak 3 milijarde neurona (isto kao i babuni). To je prilično zastrašujuć nivo inteligencije za mašinu za ubijanje veličine kuće.

S toliko neurona, T-Rex ne bi samo posjedovao neobičnu kogniciju. Također je mogao živjeti dulje, do 40 godina, procjenjuje Herculano-Houzel. To je dovoljno vremena i pameti da potencijalno bude društveno stvorenje s kulturom, poput primata i kitova, a također sugerira da su možda i radili zajedno.

Spominje se čak i moguća sposobnost korištenja alata - iako se to, s njihovim zloglasno zdepastim rukama, čini manje vjerojatnim.

Bez ikakvih mozgova teropoda koji leže okolo - meka tkiva poput sive tvari rijetko su fosilizirana - određivanje tačnog broja neurona izumrle životinje oslanja se na mozgove njezinih modernih potomaka: ptica.

"Ako možete izračunati koliko neurona ulazi u ptičji mozak određene veličine, i možete otkriti kolika je veličina mozga različitih dinosaura nalik pticama," objasnila je Herculano-Houzel, "onda možete napraviti matematiku i procijeniti koliko je neurona imao mozak dinosaura."

Ta je matematika relativno jednostavna. Umjesto toga, poteškoća je bila u utvrđivanju da se proporcionalnost veličine mozga kod ptica također odnosi na dinosaure - "što sam upravo riješila", izjavila je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije