Koronavirus: Francuzi počinju proizvoditi maske koje se mogu nositi 100 puta

Tanjug/Radiosarajevo.ba
Koronavirus: Francuzi počinju proizvoditi maske koje se mogu nositi 100 puta
Foto: Quest France / Nova maska

Francuski industrijalci i naučnici najavili su da će početi proizvodnja novog tipa zaštitne maske protiv koronavirusa, koju će biti moguće koristiti 100 puta bez zamjene.

Maska će na tržištu biti ponuđena po maloprodajnoj cijeni od oko 30 eura.

Zvat će se "Ocov" i tip je P1 ili P2 maske koja uključuje fleksibilne dijelove koji pokrivaju nos, usta i bradu, kao i filtere koji se mogu mijenjati. 

Među istraživačima i stručnjacima koji su učestvovali u projektu bilo je i zaposlenih u čuvenom Michelinu i Centru za atomsku i alternativne energije (CEA), koji su osnovali novu firmu sa nazivom VOC-Cov. Ouvry, kompanija iz Lyona koja se specijalizira za zaštitinu opremu, odabrana je za industrijalizaciju i stavljanje maske na tržište.

CEA je na raspolaganje stavio svoje naučne i istraživačke resurse, dok je Michelin bio zadužen za izradu prototipa maske.

Probna serija od 5.000 maski već je u izradi i prvi komadi se očekuju sljedeće sedmice.

Planirano je da se od maja, ako probna serija uspije, proizvodi oko milion maski sedmično, a do kraja juna pet miliona sedmično (što je jednako proizvodnji 500 miliona jednokratnih maski). Do danas je rezervirano 130 hiljada komada.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije