Kora od banane može biti jako zdrava: Smiruje bol, uklanja bore

Radiosarajevo.ba
Kora od banane može biti jako zdrava: Smiruje bol, uklanja bore
Foto: Pixabay.com / Ilustracija/Banana

Banane su ukusno voće, vole ih i djeca i odrasli. Ali bananu ne čini samo plod koji jedemo. Tu je i kora koju odbacimo, no ona nam može poslužiti i za druge stvari, poput pilinga lica, pranja zubi ili smirivanja neke kožne reakcije. No krenimo redom.

Kora banane nije dobra samo za vaš kompost i gnojenje vrta jer sadrži i neke hranjive tvari koji će pomoći koži da se brže hidratizira, te usput ublažiti moguće posljedice, poput svrbeža nakon ugriza insekata. Njome možete omekšati čak i meso koje ćete kuhati ili peći.

Ako ste voljni isprobati ove trikove, potražite vrlo zrelu bananu jer ima tanju kožu od nezrele, s eko certifikatom i ne zaboravite je oprati prije upotrebe.

Kora sadrži:

Kalij - odličan kod prehrane s visokim udjelom natrija, te zaštitu srca

Magnezij - poboljšava rad mišića i živaca

Vitamin B6 ili piridoksin - za kožu, jetru, oči i kosu

Vitamin B12 ili kobalamin - jača središnji živčani sustav

Vlakna - za zdravija crijeva

Proteine - za izgradnju mišića i zdrave stanice

Može je se koristiti za:

  1. Izbjeljivanje zubi - Trljajte zube unutarnjom korom banane minutu. Činite to svaki dan jedan cijelu sedmicu za odlične rezultate.
  2. Uklanjanje bradavica - trljajte unutarnjom stranom kore bradavicu, a za brže rezultate možete ostaviti i preko noći.
  3. Smirivanje prištića - masirajte unutarnjom stranom kore lice najmanje pet minuta. Radite to svaki dan kako biste spriječili prištiće koji žele izbiti van sljedećih tjedan dana. Neka vam ovo bude rutina čak i kad akni više nema.
  4. Smanjenje bora - piling od banane može hidratizirati vašu kožu i to je izvrstan način za smanjenje bora. Nakon što zgnječite koru, nanesite smjesu na lice i ostavite pet minuta da djeluje. Isperite mlakom vodom.
  5. Liječenje psorijaze - baš kao i u slučaju akni i bora, koru banane utrljajte na mjesto na koži na kojem je buknula psorijaza, odnosno gdje se ona počela ljuskati i svrbjeti vas. Banana-piling može djelovati kao neko hidratantno sredstvo koje hrani kožu, a osobito vam može pomoći kod neugodnog svrbeža.
  6. Smiruje mjesto uboda - posebno će vam ovi savjeti dobro doći u proljeće kad odjenete kratke rukave i nogavice zbog uboda raznoraznih insekata, i pčela. Na mjesto ugriza utrljajte koru od banane kako biste si olakšali bol i svrbež.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije