Konobari priznali kojim se sve trikovima služe kako bi dobili bakšiš

0
Radiosarajevo.ba
Konobari priznali kojim se sve trikovima služe kako bi dobili bakšiš
Foto: B92 / Bakšiš, Ilustracija

Posao konobara nije nimalo jednostavan – duge smjene, rad tokom noći, cjelodnevno hodanje, stajanje, susreti s neugodnim gostima, a tu je i teška situacija koja ih je sve zatekla prije godinu dana nakon pojave pandemije.

Mnogi su ostali bez posla, a mnogi su na čekanju dok ponovno ne počnu raditi poslije lockdowna, piše Večernji.hr.

Baš zato se danas, 24. februara, obilježava njihov dan u znak zahvalnosti za naporan rad i trud da gosti uvijek budu zadovoljni.

U povodu današnjeg dana otkrivamo koje stvari rade kako bi ''pokupili'' simpatije gosta i dobili dobru napojnicu, koliko truda u to ulažu i što nikako ne vole da gosti rade.

O ovoj temi raspravljalo se na društvenoj mreži Quora, gdje su mnogi bivši ili sadašnji konobari i konobarice podijelili trikove kojima se služe kako bi im gosti ostavili što bolju napojnicu.

Suptilno klimanje glave prilikom primanja narudžbe ostavlja dojam kako je gostu pružena potpuna pažnja zbog čega on dobiva na važnosti. Osim što izgleda kao da ga se sluša bez prestanka, klimanje glavom popraćeno uz nazive određenih jela ili pića može potaknuti želju za njima jer izgleda kao da ih konobar odobrava, a ljudi vjeruju kako oni znaju sve o ugostiteljskom objektu u kojem rade.

Ako se radi o mjestu više kategorije, konobari će uz večeru rado napraviti nešto čime će zabaviti goste. Ne mora se raditi o nekom velikom spektaklu, dovoljno je impresionirati goste svojim vještinama. Ponekad je to specijalno flambiranje nekog jela, žongliranje bocama pića ili pak nešto treće, što fantastično izgleda i odaje dojam kako konobar uistinu zna svoj posao.

Ljudima obično nije problem pravom profesionalcu ostaviti koju marku više no što su planirali. Dobro pamćenje najbolji je prijatelj svakog konobara ne samo u situacijama kada primaju narudžbu već i tokom cijelog radnog vremena.

Osim narudžbe, važno je zapamtiti poneke detalje poput imena ili isječaka iz razgovora koji su se s njima vodili. Ako mu konobar zapamti ime, pojedinac se lakše zbližava s osobljem restorana, a ako još i zapamte koje mu je omiljeno piće ili što uvijek jede, rado će ostaviti obilatu napojnicu.

Konobari su potvrdili kako uvijek pretpostavljaju ko će iz društva platiti račun, a onda prate tu dinamiku i toj osobi pružaju najviše pažnje. Jedan od malih trikova kojima se koriste je i onaj da s tom osobom pokušaju ostvariti lagani dodir rukom po ramenu ili ruci kako bi ostvarili prisniji odnos. Posebnu pažnju konobari mogu posvećivati vašoj djeci ili ljubimcima, ali to ne mora značiti da im je uistinu stalo. Konobari znaju kako će ovo raznježiti svakog pojedinca i to ponekad znaju iskorištavati tako da im posvete posebnu pažnju koja najčešće rezultira velikom napojnicom zbog ljubaznosti.

Važno je osigurati da se gost osjeća kao kod kuće, a tome dobro može poslužiti i uspostavljanje razgovora.

"Neki ljudi uvijek razgovaraju s konobarima. Važno je taj razgovor nastaviti, a ne samo se smješkati i otići. Ako se u taj razgovor još može unijeti i neka šala koja se u njega uklapa, to je pun pogodak", rekla je Barbara V., sezonska konobarica koja zbog svog ljubaznog ponašanja i profesionalnog stava putem napojnica zaradi dodatnu polovicu plaće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije