Koliko mjesečno vozač kamiona može zaraditi u Njemačkoj?

5
Radiosarajevo.ba
Koliko mjesečno vozač kamiona može zaraditi u Njemačkoj?
Foto: Screenshot / Youtube / Damir Lenart

Damir Lenart iz Hrvatske, vozač kamiona koji se preselio u Njemačku i koji svakodnevno s porodicom objavljuje svoja iskustva tijekom života u Njemačkoj, odlučio je podijeliti s pratiteljima koliko tačno zarađuje kao koodinator u jednoj kompaniji.

Kako je kazao, njegova supruga i on mogu ''samo sanjati'' o takvoj zaradi u Kutini, naglašavajući kako vozači kamiona u Njemačkoj, ako pokažu da znaju posao, imaju mogućnost zaraditi dobar novac. 

Kad se odradi cijeli mjesec, firma zna koliko tačno treba isplatiti, a plaća se isplaćuje nekoliko dana prije početka mjeseca, i to dvije uplate, pripovijeda. Damir je ispričao kako je 24. januara dobio 1000 eura, a ostatak od 2260 eura dobio je 8. februara. Tako je bilo i poslije, s time da je plaća zbog broja odrađenih sati varirala, a najviša je bila u junu – ukupno 3841 euro. U maju, navodi Damir, nije puno radio te je dobio nešto nižu plaću, 2845 eura

Dva udesa na kratkoj dionici u centru Sarajeva: Stvorile se velike gužve

Dva udesa na kratkoj dionici u centru Sarajeva: Stvorile se velike gužve

"Ovo je sve bez povišice koja je sad bila. To sve dobivam kao koordinator. Da sam samo vozio, imao bih negdje 300 eura manje i to je sve što ja vozim ovdje u krugu firme ili što vozači rade na nekim kraćim rutama. Do proizvodnje u Rastattu 12 je kilometara i 12 natrag. To je sve što se vozi. Rheinmunster je na 15 kilometara, iz Muggenstruma mi je još bliže, devet kilometara do proizvodnje. "To je to što se vozi za 3000 eura", rekao je. Prosjek Damirove plaće bio je 3255,46 eura.
 
"Ne volim kad političari i mediji pričaju o ljudima vani kako im nije bajno - za nekoga jest, a za nekoga nije. Ne znam zašto se to govori o ljudima koji su otišli, čuo sam da je neko rekao da u jednoj branši nema plaće više od 2000 eura. A neko bi možda otišao, pa čuje na televiziji takve stvari, a ja sam zarađujem više. Njemačka je široki pojam i različite su plaće, a jedan vozač ovdje može zaraditi kao ministar u Hrvatskoj", ispričao je.  

Damir također naglašava kako su veće razlike i među pokrajinama, pa naveo kako je, naprimjer, Baden-Württemberg razvijena pokrajina koja ima dosta firmi poput Mercedesa, dok s druge strane mnogo Hrvata živi na pograničnom području Rosenheima gdje industrija nije toliko jaka pa su s time i plaće niže, piše Večernji.

"Išao sam do Kassela nešto sjevernije i već po benzinskim pumpama, kad vidim da su cijene goriva više, znam da su i plaće niže. Ali, njihove plaće jesu niže, ali tamo se može iznajmiti stan po puno nižoj cijeni", poručio je. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije