Više satnice od 1. marta: Početna plata ovim radnicima u Njemačkoj raste na 2.700 eura

0
Radiosarajevo.ba
Više satnice od 1. marta: Početna plata ovim radnicima u Njemačkoj raste na 2.700 eura
Foto: Pexels / Ilustracija / Novac

Dogovoren je novi kolektivni ugovor za medicinsko osoblje u Njemačkoj. Udruženje medicinskih radnika potvrdilo je kako je dogovoren novi kolektivni ugovor čija je glavna stavka povećanje plata od 1. marta u prosjeku za 7,4 posto, navode njemački mediji. 

Novi kolektivni ugovor trebao bi na snazi biti deset mjeseci. Kolektivni pregovori za novi kolektivni ugovor počeli su pošle godine u oktobru, no u decembru su prekinuti. Zbog toga je Udruženje  medicinskih radnika u januaru prvi put pozvalo na štrajk upozorenja.

Prema riječima predsjednice Udruženja, kolektivni pregovori sada su završeni, te je sada donesen kolektivni ugovor.

Niko ne može da vjeruje kakvu je lopticu stigao Damir Džumhur: Svi se oduševili ovim potezom

Niko ne može da vjeruje kakvu je lopticu stigao Damir Džumhur: Svi se oduševili ovim potezom

Kako tvrde iz Udruženja, početna će plata porasti znatno više od prosječne plate: s oko 2.200 na oko 2.700 eura bruto, što je povećanje od gotovo 23 posto. To znači početnu minimalnu satnicu od 16,17 eura bruto.

"Zapravo se nadamo da će mladi ponovno postati entuzijastični za profesiju medicinskih pomoćnika i da će krenuti na obuku", kaže predsjednica Udruženja.

Ostale tačke u sporazumu uključuju veću naknadu za obuku (pet posto) i inflacijski bonus za zaposlenike i pripravnike. U zdravstvenom sistemu se već godinama primjećuje manjak kvalificiranih MVP radnika, što je dodatno pogoršano pandemijom koronavirusa. Zato je novi kolektivni ugovor dobar znak, navode njemački mediji.

"U sljedeći krug pregovora ulazimo za osam mjeseci. Fokus bi trebao biti na radnim uvjetima: oni, između ostalog, uključuju fleksibilnije modele radnog vremena i veće posebne isplate", kaže predsjednica Udruženja medicinskih djelatnika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije