Njemačka djelimično legalizovala upotrebu marihuane

0
Anadolija
Njemačka djelimično legalizovala upotrebu marihuane
Foto: EPA-EFE / Bundestag

Poslanici u njemačkom parlamentu (Bundestag) u petak, 23. februara su glasali za djelimičnu legalizaciju kanabisa, uprkos zabrinutosti zdravstvenih stručnjaka i policijskih sindikata.

Čak 407 poslanika, uglavnom iz lijevo-liberalne koalicione vlade kancelara Olafa Scholza, glasalo je za prijedlog zakona, dok je 226 konzervativnih i krajnje desničarskih zastupnika glasalo protiv. Četiri poslanika su bila suzdržana.

Prije glasanja, ministar zdravlja Karl Lauterbach pozvao je zakonodavce da podrže novi zakon, tvrdeći da je prethodna politika kriminalizacije kanabisa propala, jer je njegova potrošnja nastavila rasti posljednjih godina.

In memoriam: Preminuo Akademik Dževad Jahić

In memoriam: Preminuo Akademik Dževad Jahić

"Danas usvajamo veoma važan zakon, koji će iz temelja promijeniti našu politiku kontrole kanabisa. Sa novim zakonima, naš prvi cilj je borba protiv crnog tržišta. Naš drugi cilj je bolja zaštita mladih i djece.", rekao je Lauterbach i dodao da će nova zakonska regulativa spriječiti i prodaju toksičnih proizvoda od kriminalnih grupa.

Prema novom zakonu, pojedincima starijim od 18 godina biće dozvoljeno da posjeduju do 25 grama kanabisa. Dozvoljeno je i samouzgajanje do tri biljke kod kuće za ličnu potrošnju.

EU i marihuana – i ovako i onako: Koje države su tolerantne, a u kojima je kanabis zabranjen?

EU i marihuana – i ovako i onako: Koje države su tolerantne, a u kojima je kanabis zabranjen?

Neprofitnim udruženjima, sa najviše 500 članova, biće dozvoljeno da uzgajaju kanabis i da ga distribuiraju članovima. Član bi, prema novom zakonu, mogao dobiti najviše 50 grama kanabisa mjesečno.

U okviru mjera zaštite djece i mladih, konzumacija kanabisa biće zabranjena u krugu od 100 metara od škola, igrališta, omladinskih centara i sportskih objekata. Minimalna kazna za prodaju kanabisa mladima biće povećana na dvije godine zatvora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije