Koliko bi vremena djeca trebala provoditi ispred ekrana?

Radiosarajevo.ba
Koliko bi vremena djeca trebala provoditi ispred ekrana?
Djeca do dvije godine starosti ne bi trebale biti izložene TV-u, mobitelu i ekranima.

Ove informacije objavila je u svojim novim smjernicama Američka akademija pedijatara. 

Danas jeste teško odrediti koliko vremena dijete provodi pred ekranom kada smo okruženi s toliko izbora - mobitelima, televizijom, laptopima, tabletima... No, posve je sigurno da maloj djeci izloženost slikama i ekranima šteti razvoju mozga. 

Do sada se preporučivalo da djeca starije od 24 mjeseca ne provode više od dva sata na dan pred televizijom. Međutim, sada su to smanjili i djeci do pet godina vrijeme pred ekranima trebalo bi biti ograničeno na sat vremena dnevno.

Ekrani ne mogu i ne smiju biti dadilje, upozoravaju pedijatri. 

"Aktivnost i buka s ekrana ometaju dijete. Čak i kada beba ne gleda direktno u ekran, npr. dok majka doji na kauču i gleda TV, beba može biti izložena pretjeranoj stimulaciji svjetlima i zvukom što joj može prouzročiti probleme sa spavanjem i uznemiriti je. Najnegativnija stvar je što ekrani razaraju vezu između roditelja i djece", prenosi CNN. 

Roditelji trebaju imati na umu da su oni najbolji uzori i da njih djeca najviše imitiraju. Znači da bi oni trebali odložiti svoje mobitele, zatvoriti laptope i isključiti televiziju ako žele da djeca ne borave previše pred ekranima. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije