Izbacite ove riječi iz upotrebe i bićete sretniji!

Radiosarajevo.ba
Izbacite ove riječi iz upotrebe i bićete sretniji!
Pixabay / Ilustracija
Ima onih koji su rođeni "pod srećnom zvijezdom" i onih koji su bili u "zadnjem redu" kada se sreća dijelila. Ipak, nemojte za svoje poraze okrivljavati nedostatak sreće.

Eksperti tvrde da je jedan od koraka ka sreći to da izbacimo sljedeće riječi iz upotrebe!

 

"Palice i kamenje mogu nam slomiti kosti, ali riječi vam mogu promijeniti mozak", kaže Belinda Anderson, instruktorka wellness duhovnih vježbi na Fidžiju i Baliju.

 

Neke riječi bismo trebali izbaciti iz naših vokabulara i to ne zato što su same po sebi loše, već stoga što ih koristimo na takav način da su destruktivne za naše mentalno zdravlje i lični napredak.

 

1. Trebao/trebala bih...

 

Koliko puta u danu ponovite to: Trebao/trebala bih...? I onda se osjećate krivima kada to ne napravite. Umjesto toga recite: Planiram ići na trčanje. Ako to danas i ne "odradite" samo vam je propao plan, a ne ono što ste trebali napraviti, kaže Anderson.

 

2. Nikada...

 

"Nikad ne reci nikad", stara je uzrečica koje se mnogo puta sjetimo. Riječ "nikada" jedan je od glavnih "stopera" u našem osobnom napretku. "Nikada neću uspjeti izgubiti toliko kilograma...". S takvim stavom, vjerovatno i nećete, jer ste se već u startu osudili na poraz, pojašnjava psiholog Kate Cummins.

 

3. Propali slučaj...

 

Ako sebe nazivate katkada "propalim slučajem" uvidjećete da vam se negativne stvari zaista redaju gotovo jedna za drugom. Moć pozitivnog razmišljanja je velika i zato bi trebali umjesto "Ja to ne mogu", postaviti stvari na ovakav način "Ja to mogu i hoću", kaže Cummins.

 

Imajte na umu da ne težite savršenstvu, jer ćete se tada gotovo sigurno i razočarati. Postavljajte sebi male ciljeve, a kada ih dostignete, napunićete se samopouzdanjem dovoljno da uvidite da možete napraviti i puno više.

 

4. Imam sreće...

 

Ima onih koji su rođeni "pod srećnom zvijezdom" i onih koji su bili u "zadnjem redu" kada se sreća dijelila. Ipak, nemojte za svoje poraze okrivljavati nedostatak sreće. Kako biste bili srećni i zadovoljni u životu potrebno je uložiti određeni trud. Neće sve pasti s neba, a ako i padne, nije dugog vijeka. Nemojte se oslanjati na sreću ili nesreću i postanite sami tvorci svoje sudbine. Kada postanete svjesni da vi sami utičete na svoj život, a ne čekate da vas "sreća opali", manje ćete biti razočarani i znaćete da imate konce u svojim rukama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije