Kit 52: Priča o najusamljenijem biću na svijetu

0
Radiosarajevo.ba
Kit 52: Priča o najusamljenijem biću na svijetu
Foto: LA Times / Oko kita

Dubinama sjevernog Pacifika luta usamljeni kit, na čiji se zov niko ne odaziva. Nadimak mu je kit 52.

Kruže glasine da on već decenijama bezuspješno traži društvo. Luta dubinama sjevernog Pacifika kao da je potpuno nevidljiv.

Ljudi, njegovi najpažljiviji slušaoci, dali su mu nadimak: kit 52.

Decembra 1992. rođena je legenda o kitu samotnjaku, vjerovatno jedna od najromantičnijih morskih priča u skorijoj istoriji: onom koji pjeva i zove, ali niko se ne odaziva. Pedeset dva, najusamljeniji broj. On ne opisuje dužinu, širinu ili specifičnu šaru na tijelu ovog okeanskog džina, jer ga do sada niko nije ni vidio.

Nepoznata je i njegova vrsta, iako naučnici naslućuju da je reč o jednom obliku plavog kita, sudeći po njegovim sezonskim selidbama. Zapravo je 52 Hz ta neobična frekvencija na kojoj se prvi put čula njegova pjesma. Njegova, a ne njena, jer u svijetu kitova mužjaci pjevaju glasnije i češće, uglavnom u sezoni parenja.

Po ljudskim mjerilima, ovo je duboki bas, ili najniži ton na tubi, a u morskom svijetu izrazito visok ton. Drugi kitovi se oglašavaju na znatno nižim frekvencijama, najčešće oko 20 Hz i pretpostavlja se da je to glavna prepreka koja sprečava kita 52 da stupi u kontakt sa bilo kojim od njih, iako je tokom godina smanjio frekvenciju na 47 Hz.

Ove godine, 9. jula, svijet će pogledati i filmsku dokumentarnu priču o usamljenom kitu. 

Dokumentarac The Loneliest Whale: The Search for 52, koji će prikazati potragu za ovim kitom, kreirali su Adrian Grenier i Josh Zeman, a producirao Leonardo DiCaprio.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije