Kip Shakespeareove Julije u Veroni oštećen zbog turista: Nastala rupa na desnoj grudi

3
Radiosarajevo.ba
Kip Shakespeareove Julije u Veroni oštećen zbog turista: Nastala rupa na desnoj grudi
Foto: EPA / Julija

Turisti u sjevernom italijanskom gradu Veroni ponovo su napravili rupu u desnoj grudi statue Julije heroine Williama Shakespearea.

Brončana statua nalazi se ispod balkona u malom dvorištu u kojem se, kaže, vidjeli Romeo i Julija, privlačeći stotine posjetilaca svakog dana koji se okupljaju radi selfija i dodirivanja grudi kao dijela rituala za koji se vjeruje da donosi sreću u ljubavi.

Ali, vjeruje se da je znoj s njihovih ruku uzrokovao stvaranje male rupe, objavio je lokalni list L’Arena, a prenosi The Guardian.

"Budi hrabar, budi zdrav": Počela kampanja za besplatno PSA testiranje širom FBiH

"Budi hrabar, budi zdrav": Počela kampanja za besplatno PSA testiranje širom FBiH

Ovo je drugi put da je obilje dodira napravilo oštećenje na Juliji. 2014. godine originalna statua, koja je stajala u dvorištu više od 40 godina, zamijenjena je kopijom koja je koštala 15.000 eura, koju je finansiralo katoličko udruženje.

Julija je bila u centru skandala u decembru nakon što je direktor škole u Toskani nazvao ritual dodirivanja grudi "seksističkim".

"Oštećena statua mora biti popravljena, u to nema sumnje", napisao je novinar Enrico Ferro na web stranici lokalnih vijesti, il Mattino di Padova.

"Međutim, također moramo da razmotrimo budućnost. Da li je ispravno i dalje dozvoljavati turistima da dodiruju Julijine grudi? Ili bi možda bilo prikladnije prihvatiti argument direktora koji ga je ocijenio seksističkim?", upitao je novinar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije