Kineski superbrzi voz oborio svoj rekord: Putuje brzinom kakvu do sada nismo vidjeli

0
Radiosarajevo.ba
Kineski superbrzi voz oborio svoj rekord: Putuje brzinom kakvu do sada nismo vidjeli
Foto: Youtube / Superbrzi voz

Kineska verzija hiperloopa oborila je vlastiti rekord u brzini i oduševila javnost.

Visokobrzinski voz postigao je impresivnih 623 kilometara na sat na testnoj stazi prošle godine, ali je upravo uspio nadmašiti ovu zaista impresivnu brzinu još više.

Test je proveden od strane China Aerospace Science and Industry Corporation (CASIC), koja je aero-kompanija koja proizvodi rakete, projektile i svemirska plovila.

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

BHmeteo objavio prognozu za naredni period: Uživajte u suncu - evo kad se vraćaju kiša i grmljavina

Južno-kineski Morning Post izvještava da se tačna brzina koju je postigao trenutno zadržava kao tajna informacija, ali budimo realni, mora biti prilično zadivljujuća.

Voz koristi nešto što se naziva maglev tehnologija, gdje se on levitira dužinom voznog puta pomoću magnetskih sila.

Opasna turistička atrakcija koju lokalci mrze, a turisti vole zbog - Instagrama: Znate li gdje je

Opasna turistička atrakcija koju lokalci mrze, a turisti vole zbog - Instagrama: Znate li gdje je

Da bi se povećala brzina dalje, putuje kroz vakuumsku cijev koja smanjuje otpor zraka vozila.

Prije ovog rekorda, najveća brzina hiperloopa bila je 463 kilometara na sat, što je postignuto na Tehničkom univerzitetu u Münchenu 2019. godine. Još 2022. godine smatrano je da će hiperloop vozovi Elona Muska postati najbrži oblik putovanja.

Jedan od razloga zašto bi hiperloop prijevoz mogao biti najbrža stvar na svijetu je nedostatak otpora zraka uključenog.

Dok avioni, vozovi i automobili moraju probijati zrak, hiperloop cijevi bi mogle imati većinu zraka izvučenog (dok ga i dalje zadržavaju u kapsuli gdje idu ljudi) kako bi postigle još veće brzine.

Teorijski, hiperloop tehnologija mogla bi ići čak do 1.220 kilometara na sat i približiti se probijanju zvučnog zida, iako je dio problema u postizanju ove brzine to što trake i tuneli po kojima se kapsule kreću nisu dovoljno duge.

Međutim, krajem prošle godine, Hyperloop One je službeno zatvoren. Kompanija je prodala svoju imovinu i zatvorila svoje urede krajem 2023. godine.

U međuvremenu, Dubai radi na izgradnji podmorničkog voza do Indije.

Projekat podmorničkog voza Dubai-Mumbai prvi put je spomenut 2018. kao hipotetička ideja, ali sada brzo postaje stvarnost, iako će koštati nevjerovatnu količinu novca.

Dok Ujedinjeni Arapski Emirati National Advisor Bureau radi na planu za željeznicu i za vrstu voza potrebnu za takvo putovanje, nada se da će premostiti jaz između ova dva grada i pružiti nešto inovativno regiji, javlja UNILAD.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije