Kako se zaštititi od koronavirusa?

Radiosarajevo.ba
Kako se zaštititi od koronavirusa?
Foto: Guardian / Ilustracija

Epidemija wuhanskog koronavirusa nova je bolest, a naučnici i dalje istražuju kako se tačno prenosi od osobe do osobe.

Ono što znamo za virus 2019-nCov jeste da pripada porodici koronavirusa, a slični se viruse prenose kapljicama pljuvačke, šlajma i drugih tjelesnih tekućina, a dvije naučnice, Guardianove saradnice, objavile su upute - kako se virusi prenose te koji je najbolji način zaštite.

Kada zaražena osoba kašlje ili kad kihne, oslobađa kapljice pljuvačke ili šlajma. Ove kapljice mogu pasti na ljude koji se nalaze u blizini zaražene osobe - ljudi u blizini mogu ih udahnuti ili ih s rukama prenijeti na lice, te se tako zaraziti. 

Kada je, na primjer, u pitanju virus gripe, bolničke preporuke definiraju "izloženost virusu" kada se, u periodu od 10 minuta i dulje, stoji u promjeru od dva metra u blizini zaražene osobe. 

Virusi se mogu prenijeti i putem kapljica koje padnu na površinu kao što su sjedišta u autobusima i tramvajima ili stolovi u školama. Naravno, sve ovisi od toga koliko dugo virus može opstati na ovoj površini - neki virusi mogu preživjeti nekoliko sati, a pojedini i nekoliko mjeseci!

Pojedini virusi mogu se prenijeti i na druge osobe prije nego što se kod zaraženog pojave prvi simptomi - tako je, npr, s gripom; ipak da li se ovo dešava i s wuhanskim koronavirusom još uvijek nije potpuno jasno.

Kako da zaštitite sebe i druge?

Perite ruke. 

Perite ruke stalno, s čistom vodom i sapunom, na sljedeći način - dobro nasapunjajte šake, sa svih strana, između prstiju, ali i ispod noktiju i trljajte najmanje 20 sekundi. Isperite. 

Pokrijte nos i usta maramicom kada kašljete i kišete i odmah nakon toga bacite maramicu u kantu i operite ruke. Ako nemate maramicu, kašljite i kišite u unutrašnjost lakta, a ne u ruke.

Kašljite i kišite u lakat - undefined

Foto: Guardian: Kašljite i kišite u lakat

Maske za lice daju neku zaštitu jer blokiraju kapljice da vam dođu na lice i usta. Ipak, one ne blokiraju male aerosol čestice koje mogu proći kroz masku, a maska vam ne štiti oči: pojedini virusi mogu se prenijeti i kroz oči.

Ukoliko imate groznicu, kašalj i teško dišete, odmah potražite medicinsku pomoć - pogotovo ako ste putovali.

Ako posjećujete pijace u pogođenim područjima, izbjegavajte direktan, nezaštićen kontakt sa živim životinjima i površinama koje su bile u kontaktu sa životinjama; nemojte jesti neprocesuirane životinjske proizvode i obratite posebnu pažnju kada dirate svježe meso, mlijeko i sl.

Ako ste bili u Kini u protekle dvije sedmice, nemojte biti u kontaktu s drugim ljudima 14 dana, najbolje je da ostanete u domu. Ovo znači da ne biste trebali ići na posao, školu i javna mjesta. 

Ako ste se vratili iz područja u kojem je zabilježen wuhanski koronavirus i dobijete temperaturu, kašalj i teško dišete, najbolje je da NE IZLAZITE van kuće dok se ne čujete s ljekarom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije