Kako se zarađivalo u Jugoslaviji: Među najbogatijima nije se našao nijedan političar

5
Radiosarajevo.ba
Kako se zarađivalo u Jugoslaviji: Među najbogatijima nije se našao nijedan političar
FOTO: Screenshot / Ilustracija

U današnje vrijeme na ovim prostorima s velikom pažnjom iščitavaju se popisi najvećih zarada. Tako je bilo i u bivšoj Jugoslaviji.

Porezna uprava je u februaru 1989. godine predstavila preliminarnu listu najbogatijih građana iz prethodne godine, u kojoj se navodi da su najveće prihode prijavili privatni ugostitelji, pjevači, skladatelji narodne muzike, trgovački putnici, predstavnici stranih firmi, nogometaši, likovni umjetnici, novinari i univerzitetski profesori.

Interesantno je da na ovoj listi nije bilo nijednog političara. Vrijedi naglasiti kako porezna osnova nije bila jednaka za cijelu Jugoslaviju te se izračunavala prema formuli: prosječni dohodak puta tri, piše Yugopapir.

Ulice ispunjene građanima i turistima: Osjetite posebnu atmosferu našeg Sarajeva

Ulice ispunjene građanima i turistima: Osjetite posebnu atmosferu našeg Sarajeva

U Beogradu je najveću zaradu zabilježio pjevač narodne muzike (142 miliona dinara; nešto više od 52 hiljade maraka prema kursu s kraja 1988.), u Zagrebu trgovački predstavnik (61 milion dinara; nešto više od 22.000 maraka), a u Ljubljani akademski kipar (28 miliona dinara, nešto više od 10.000 maraka). Nema podataka za Sarajevo, a rekord je postavio privatni ugostitelj iz Skoplja, koji je tokom 1988. godine zaradio 171 milion dinara (gotovo 63 hiljade maraka).

Budući da se tada još uvijek živjelo u socijalizmu, tadašnje najveće zarade prema današnjima naprosto su smiješne. Pri tome se naravno ne smije zanemariti činjenica da je cvjetala i siva ekonomija, odnosno sva zarada se nije prijavljivala.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije