Vrijedi znati / Kako se razvija ljubav između mame i bebe

18. 01. 2020. u 18:26:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 8

Naučnici koji se bave razvojem djece, otkrili su koji fiziološki i hemijski faktori doprinose razvijanju veze između roditelja i beba.

Istraživanja objašnjavaju zašto su bebe tako zavisne od roditeljske ljubavi, šta je to što uzrokuje da se na prvi pogled zaljubimo u svoje dijete, i zašto ljubav koju roditelji osjećaju nikada ne prestaje - uprkos činjenici da nas naša djeca nekada nerviraju više nego bilo ko drugi. Veza između roditelja i djece se godinama mijenja, ali značaj i važnost tog odnosa nikada ne blijede.

Osjećanja u prenatalnom periodu

Nemojte da se iznenadite ako osjetite ljubav prema bebi još dok je u stomaku. Kako se približava termin za porođaj, vaš mozak proizvodi sve više i više oksitocina - hormona koji, između ostalog, podstiče razvoj majčinskog instinkta. Oksitocin je poznat i kao hormon ljubavi, a kod trudnica ima ulogu da smanji stres prilikom porođaja. 

Beba takođe uspostavlja vezu sa vama još dok je u stomaku. Istraživanja su pokazala da bebino srce kuca brže kada čuje majčin glas. Naime, na mamin glas i njene otkucaje srca, beba se navikava još u materici. Baš zato, kada se rodi, beba se najprijatnije osjeća pored svoje mame.

Hormoni ljubavi

Kada bebica dođe na svijet, vi ćete kao novopečena mama biti "preplavljeni" oksitocinom. Kada je u pitanju porođaj, oksitocin prije svega ima ulogu da vam pomogne da brzo zaboravite porođajne muke, i da se što prije sa pažnjom i ljubavlju posvetite svom mezimčetu.
Međutim, oksitocin nije jedini hormon ljubavi.

Dopamin, koji je glavni "sastojak" osjećaja zadovoljstva, takođe igra veliku ulogu u povezivanju sa djetetom. Kada grlite, ljuljate ili hranite vašu bebu, i kod vas i kod nje se luči ovaj hormon. Dok vi uživate zahvaljujući lučenju dopamina, on za vašu bebu ima još veći značaj, jer doprinosi emotivnom vezivanju bebe za vas.

Šta ako se veza ne uspostavi odmah?

Ipak, postoje i mame koje na samom početku nisu u stanju da osjete ogromnu ljubav prema svojoj bebi. One su, uglavnom, imale stresan ili iscrpljujući porođaj, dok su neke sasvim drugačije zamišljale svoj porođaj, pa kod njih dolazi do privremenog razočarenja.

Međutim, prije ili kasnije, svaka mama će se zaljubiti u svoje dijete. Može se desiti da mame u početku imaju strah da nose ili kupaju bebu, ali kako dani prolaze - tako će kod njih da raste samopouzdanje, a veza sa bebom će sve više da se produbljuje.

Ukoliko se beba rodi prijevremeno, vrlo je važno da mama provodi što više vremena pored nje. Čak i ako je beba u inkubatoru, ona može da osjeti svoju mamu, da čuje njen glas - to je ono što joj izuzetno prija. Takođe, ako je mama imala carski rez i ne može da podiže bebu, onda tata treba još više da se uključi i preuzme i te obaveze. Bebama je svaki fizički kontakt, prije svega dodir kože na kožu, od neprocjenjivog značaja.

Vremenom, ljubav sve više raste - i za vas, i za vašu bebu. Na samom početku, beba još uvijek nije u stanju da raspozna vaš lik, ali je ipak u stanju da vas osjeća i prepoznaje. Kada malo poraste, uživaće u osmjesima koje joj upućujete.

Međutim, tek kada napuni sedam-osam mjeseci, uspostavlja se snažna emotivna veza između nje i ljudi koji su joj važni. Beba se u tom periodu oslanja na one osobe koje joj poklanjaju pažnju, koje je hrane, umiruju kada plače, mijenjaju pelene, ili su samo tu da se sa njom igraju. Kada mama izađe iz prostorije, beba će se pitati gdje je to otišla, i obradovaće joj se kada je ponovo vidi. To nije ljubav kako je mi definišemo, ali je to ipak najjača emocija koja je bebi poznata, piše yumama.com

 


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA