Kako pomoći kućnim ljubimcima da lakše izdrže buku tokom novogodišnjih praznika?

2
Radiosarajevo.ba
Kako pomoći kućnim ljubimcima da lakše izdrže buku tokom novogodišnjih praznika?
Foto: X.com / Pas / Ilustracija

Psi koji nisu u svojoj ranoj fazi štenećeg doba bili izloženi različitim podražajima u svom okolišu mogu razviti strahove od raznih zvukova tokom kasnijeg života. Strahovi se mogu pojaviti i kod pasa koji jesu prošli kroz proces socijalizacije, zbog genetske predispozicije, negativnih iskustava ili starenja životinje.

Uzroci straha od zvukova poput petardi, vatrometa ili grmljavine mogu proizlaziti iz genetske osjetljivosti na zvukove, što je urođeno i ne može se promijeniti. Također, nedostatak izloženosti raznim zvukovima u osjetljivom razdoblju socijalizacije može doprinijeti razvoju strahova kod pasa.

Rješavanje problema straha od zvukova zahtijeva sistemski pristup. Psi s urođenim strahovima na zvukove teško reaguju na desenzibilizaciju, dok kod pasa koji su propustili važan period socijalizacije treba provesti postupno izlaganje nelagodnim podražajima, koristeći tehnike kao što su desenzibilizacija ili kontrakondicioniranje.

Zelene beretke okupile se u bivšoj Dobrovoljačkoj: Odata počast poginulim saborcima

Zelene beretke okupile se u bivšoj Dobrovoljačkoj: Odata počast poginulim saborcima

U mjesecu decembru, kada je vrijeme praznika, važno je pružiti podršku psima koji su osjetljivi na pirotehničke zvukove.

Ako pas živi vani, treba mu osigurati sigurno mjesto unutar kuće ili garaže. Psi koji su blago uznemireni mogu se zaokupiti igrom, dok se kod onih s težim oblicima fobija preporučuje konsultacija s veterinarom radi moguće terapije.

Znate li o čemu sanja vaš pas? Naučnici dali odgovor i iznenadili vlasnike

Znate li o čemu sanja vaš pas? Naučnici dali odgovor i iznenadili vlasnike

Osim toga, važno je pse ne ostavljati same tokom intenzivnih aktivnosti petardi. Šetnje treba planirati u vrijeme kada je najmanje vjerojatno da će se čuti pirotehnički zvukovi, poput jutarnjih ili popodnevnih šetnji. Važno je imati na umu da psi mogu reagovati i na zvukove koje ljudi ne čuju, pa je izbjegavanje šetnji u večernjim satima preporučljivo.

Stres može utjecati na probavni trakt pasa, pa vlasnici trebaju pratiti promjene u ponašanju i prehrambenim navikama svojih ljubimaca tokom razdoblja s intenzivnim pirotehničkim aktivnostima. Ovo je važno kako bi se razumjelo da je uzrok promjena u ponašanju stres, a ne neki drugi zdravstveni problem, piše Jutarnji list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije