Australija: Uginuo kit koji je plivao sa kupačima

0
Radiosarajevo.ba
Australija: Uginuo kit koji je plivao sa kupačima
Foto: Youtube / Kit plivao pored kupača

Kitušarka koja je snimljena kako pliva među ljudima na plaži u zapadnom dijelu Australije preminula je nakon što je zaglavljena na pješčanoj plaži.

Službenici za zaštitu divljih životinja su nekoliko dana pokušavali usmjeriti starog kita, koji je bio povrijeđen i teško opečena suncem, nazad u dublje vode.

Kupači su se fotografisali sa životinjom dugom 15 metara u subotu, 9. decembra, dok je još bila živa, što je potaknulo stručnjake da upozore na opasnosti i za nju i za ljude.

Vlada FBiH: Za unapređenje socijalne zaštite u Federaciji BiH iz budžeta više od 26.300.000 KM

Vlada FBiH: Za unapređenje socijalne zaštite u Federaciji BiH iz budžeta više od 26.300.000 KM

Leš kita će sada biti uklonjen kako bi se smanjila opasnost od napada morskih pasa.

Spermatski kitovi, najveći zubati kitovi na svijetu, rijetko se viđaju u blizini obale jer su dubokomorski lovci. Vlasti su bile uznemirene kad su otkrile kita kako pliva blizu plaže Port Beach u Fremantleu u subotu, 9. decembra.

Institut Plavi svijet: Skupina velikih kitova snimljena na Jadranu, pogledajte nježne divove

Institut Plavi svijet: Skupina velikih kitova snimljena na Jadranu, pogledajte nježne divove

"Bili smo prilično brzo svjesni da nije u dobrom stanju", rekao je Mark Cugley, glasnogovornik Državnog odjela za biološku raznolikost, konzervaciju i atrakcije.

Životinja teška 30 tona vratila se u more, ali stručnjaci za divlje životinje upozoravali su da je u opasnosti od nasukanja i da je interakcija s njom opasna.

Kit se ponovno pojavio u ponedjeljak, 11. decembra, u blizini Rockinghama, gdje se nasukala.

Vlasti su zatvorile plažu dok su pokušavale spasiti kita. Spasioci su kita prskali vodom kako bi smanjili opekotine od sunca, ali bio je preslab da bi se vratio u more prije nego što je uginuo u utorak ujutr, 12. decembra.

Gospodin Cugley je rekao da će odjel sada napraviti planove za uklanjanje leša pomoću dizalice i transportirati ga na odlagalište.

"Razmatrat ćemo svakako provođenje post-mortem ili nekropske analize kako bismo saznali više o smrti kita i također o ovoj vrsti, s obzirom da je prilično neobično imati spermatskog kita na ovom području Pertha", rekao je.

Pojava pojedinačnih nasukavanja kitova nije neobična u Australiji, posebno kada su životinje bolesne, što ih često može dovesti do dezorijentacije.

Ovi kitovi su u Australiji svrstani u kategoriju ugroženih vrsta. Broj jedinki se oporavlja nakon što su ih lovili do skoro izumiranja u 19. i 20. stoljeću, piše BBC.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije