Poznati kuhar Nusret bio je siromašni klinac, jedan događaj je sve promijenio
Biftek košta 20 eura, ali ako vam ga posoli i posluži Nusret Gokče, najpoznatiji ugostitelj iz Turske, onda je cijena i do 800 eura.
Upravo toliko u svom najnovijem restoranu naplaćuje meso kuhar koga svi znaju pod imenom Salt Bea baš zbog specifičnog načina na koji soli meso prije pripreme.
Novi lokal otvorio je u Londonu i sada svi žele da probaju najskuplji biftek na svijetu, baš kao što sve interesuje da li je ovaj lik stvarno kulinarski genije ili samo dobar zabavljač.
Hrvati trojkama zasuli koš BiH: Zmajevi izgubili prvi od dva ključna meča za odlazak na Eurobasket
"Nusret Gokče je sada velika faca, ali dokle će to da traje?", napisao je jedan kritičar još prije nekoliko godina i sad vjerovatno shvata koliko nije bio u pravu kad je sa negodovanjem pisao o momku iz Turske koji se proslavio po načinu na koji sprema bifteke.
Mladić bez novca
Nusret je rođen 1983. godine u Turskoj. Njegov otac je bio rudar, a sedmočlana kurdska porodica se žestoko borila da opstane zbog finansija. Tako je on napustio školu u 6. razredu i počeo da radi ne bi li pomogao porodici i nešto uštedeo.
To se desilo kada je napunio 26 godina pa je sa svim što je imao otišao u Buenos Aires i tamo je učio kako da radi sa odrescima od nekih od najboljih kuhara na svijetu.
Vratio se kući godinu dana kasnije i otvorio svoj prvi restoran Nusr-Et u istanbulskom naselju Etiler sa samo osam stolova i 10 zaposlenih.
Brzo je upoznao Ferita Sahenka, turskog biznismena i navodno jednog od najbogatijih ljudi u Turskoj. Njegova finansijska podrška omogućila je Nusretu da se osamostali i proširi posao, pa danas ima 13 restorana širom svijeta i više od 600 zaposlenih.
Do 2017. Nusret je bio samo još jedan turski mesar koji se pretvorio u kuhara, čovjeka koji je na Bliskom istoku bio poznat po svojim vrhunskim restoranima sa roštiljom, ali onda se umiješao internet i napravio svoju magiju.
Tada je nastao "čuveni meme" na kome se vidi kako Nusret začinjava meso na svoj "senzualan" način, držeći ruku poput labudovog vrata i sada ima 38 miliona pratilaca na Instagramu i vrijedi milione.
Na snimcima za mreže, ali i u svojim restoranima Nusret miluje i šamara meso, isjecka ga precizno kao hirurg, a zatim ga posipa solju na način koji je postao viralan. Ostalo je historija u kojoj ovaj Turčin zna da dobro naplati svaki komad mesa koji prodaje.
Kralj mesa
Danas on ima 38 godina, a ljudi ga uveliko prepoznaju na ulici i zovu ga "kraljem mesa".
Mnogi se pitaju kako mu je sve to pošlo za rukom jer nekada su kuhari morali da imaju gledane tv emisije, i da se iznova dokazuju.
A Nusret je sve to postigao sa snimcima kraćim od 30 sekundi u kojima posipa so po mesu i danas u svojim lokalima gosti Leonarda Di Caprija, Jasona Stathama, Beyoncé, i naplaćuje im po 50 eura samo za predjelo.
On kaže da je tajna njegovog uspjeha u tome da radi 20 sati dnevno, piše Noizz.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.