Jeste li se ikada pitali kako izgledaju vanzemaljci? Pogledajte pretpostavku jedne naučnice

0
Radiosarajevo.ba
Jeste li se ikada pitali kako izgledaju vanzemaljci? Pogledajte pretpostavku jedne naučnice
Foto: Space.com / Ilustracija

Potraga za životom na drugim planetima često se usredotočuje na potragu za svjetovima koji podsjećaju na naš, s okeanima, šumama i travnjacima.

Prema novom istraživanju, možda bismo trebali tražiti ljubičaste planete umjesto plavih ili zelenih. Istraživači tvrde da je ljubičasta boja možda najčešći pokazatelj života na planetima u svemiru.

Iako život na Zemlji postoji već milijardama godina, šume i travnjaci su relativno nova pojava. Tokom većinskog historijskog perioda Zemlje, život je postojao u obliku jednostaničnih organizama. Dakle, ako postoji život na planetima izvan našeg Sunčevog sistema, velike su šanse da su ti organizmi slični onima iz najranijih faza Zemlje.

Stiglo pojašnjenje: Zašto je pojačano kretanje vozila EUFOR-a na putevima i prugama širom BiH

Stiglo pojašnjenje: Zašto je pojačano kretanje vozila EUFOR-a na putevima i prugama širom BiH

Biljke koriste klorofil, što im daje karakterističnu zelenu boju. Međutim, u okruženjima s niskom razinom kisika, dominantni organizmi mogu biti tzv. ljubičaste bakterije. Prema riječima dr. Lígie Fonseca Coelho s Cornell University, takva su okruženja vjerojatno najčešća na stranim planetima.

Ljubičaste bakterije

"Ljubičaste bakterije mogu preživjeti u širokom rasponu uvjeta, što ih čini jednim od primarnih kandidata za život koji bi mogao dominiratinaraznim svjetovima", izjavila je Coelho. Trenutno nemamo dovoljno naprednu tehnologiju da vidimo planete izvan našeg Sunčevog sistema dovoljno jasno da bismo mogli uočiti ljubičaste diskove. Uskoro bismo mogli biti u mogućnosti otkriti ono što Coelho naziva svjetlosnim otiskom prsta u spektru koji primamo, što bi ukazivalo da je planet najsvjetliji na određenim valnim duljinama.

"Moramo stvoriti bazu podataka za znakove života kako naši teleskopi ne bi propustili život ako ne izgleda baš kao ono što susrećemo svakodnevno“, dodala je profesorica Lisa Kaltenegger.

Da bi identificirali dominantne boje u okruženju s niskom razinom kisika, Coelho i njeni suradnici posjetili su mjesta gdje takvi uvjeti prevladavaju, uključujući hidrotermalne izvore, močvare i čak stajaće ribnjake na kampusu Cornell University. Tamo su pronašli dominantne organizme poznate kao ljubičaste bakterije, koje se zapravo pojavljuju u različitim bojama, uključujući nijanse žute i crvene.

Mogu lakše preživjeti

Uglavnom, ljubičaste bakterije favoriziraju duže valne dužine svjetlosti od većine biljaka, a dio te svjetlosti nalazi se izvan spektra koji možemo vidjeti. Unatoč toj raznolikosti, modeliranje različitih uslova ukazalo je da bi ljubičasta boja ipak mogla biti najčešći pokazatelj života.

Iako je uzbudljivije razmišljati o inteligentnim izvanzemaljcima ili šumskim svjetovima punim neobičnih bića, Kaltenegger, koja je doslovno napisala knjigu o astrobiologiji, tvrdi da je otkrivanje ljubičastih planeta ključno. Otkrivanje jednog takvog planeta moglo bi značiti da je život u svemiru uobičajen, što bi sugeriralo da bi napredniji organizmi mogli postojati na udaljenijim svjetovima.

"Tek otvaramo oči prema tim fascinantnim svjetovima oko nas", izjavila je Kaltenegger. "Ljubičaste bakterije mogu preživjeti i uspijevati u tako raznolikim uslovima da je lako zamisliti kako bi na mnogim različitim svjetovima ljubičasta mogla biti nova zelena." Istraživanje je objavljeno u časopisu Monthly Notices of the Royal Astronomical Societ, piše Klik.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije