"Ovo vidiš samo jednom u životu": Naučnici iznenađeni masivnim otkrićem u svemiru

0
Radiosarajevo.ba
"Ovo vidiš samo jednom u životu": Naučnici iznenađeni masivnim otkrićem u svemiru
Foto: Science Explorer / Otkrivena ogromna crna rupa u blizini našeg Sunčevog sistema

Astronomi su otkrili dosad "najmasivniju" zvjezdanu crnu rupu koja se nalazi u našoj galaksiji Mliječnoj stazi. Novootkrivena crna rupa je čak 33 puta veća od Sunca i 2000 svjetlosnih godina udaljena od nas.

Zvjezdana crna rupa nastaje kada se zvijezda uruši - a do sada su one koje smo pronašli u našoj galaksiji bile otprilike 10 puta veće od Sunca u smislu mase.

Naučnici iz misije Gaia Europskog južnog opservatorija otkrili su crnu rupu nakon što je uočena zvijezda koja se 'njiše' dok kruži oko tog područja. Nazvali su je Gaia BH3.

Lijepo vrijeme izmamilo građane na ulice Sarajeva: Mnogi su već spremili ljetnu garderobu

Lijepo vrijeme izmamilo građane na ulice Sarajeva: Mnogi su već spremili ljetnu garderobu

"Nitko nije očekivao da će pronaći crnu rupu velike mase koja vreba u blizini, dosad neotkrivenu", rekao je Pasquale Panuzzo, astronom iz Nacionalnog centra za naučna istraživanja na Observatoire de Paris. "Ovo je otkriće do kojeg dođeš jednom u svom istraživačkom životu."

Gaia BH3 je druga najbliža crna rupa Zemlji i nalazi se u sazviježđu Aquila, što na latinskom znači "orao". Naime, na Zemlji smatramo da zviježđe ima oblik orla. Također, naučnici pretpostavljaju da "klimava" zvijezda koja kruži oko crne rupe daje važne tragove o tome kako je nastala, budući da su zvijezde u parovima obično slične, piše Sky News.

Kako nastaju zvjezdane crne rupe?

Kako zvijezde dođu do kraja svog života, većina njih se napuše, izgubi masu i hladi se stvarajući "bijele patuljke". Smatra se da zvjezdane crne rupe nastaju kada zvijezda ne sadrži teške elemente i gubi manje mase tokom svog životnog vijeka - te se nazivaju zvijezde "siromašne metalima". Zatim, umjesto da se promijeni i ohladi u bijelog patuljka, uruši se u sebe i formira crnu rupu.

Veličina novootkrivene crne rupe (desno)
Foto: Sky News: Veličina novootkrivene crne rupe (desno)

Zvijezda pratilica Gaje BH3 je zvijezda koja je vrlo siromašna metalima, što sugerira da je zvijezda koja je "kolabirala" i formirala BH3 također bila siromašna metalima. Postoji oko 50 zvjezdanih crnih rupa koje su naučnici otkrili u Mliječnom putu, prema NASA-i.

U januaru su naučnici otkrili najstariju crnu rupu ikada, koja datira iz ranog svemira prije više od 13 milijardi godina. Uočena svemirskim teleskopom James Webb, ta crna rupa proždire drevnu galaksiju zvanu GN-z11 - udaljenu 13,4 milijarde svjetlosnih godina. Inače, procjenjuje se da je svemir star 13,7 milijardi godina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije