Jeste li ikada vidjeli nakit izrađen od ovog kamena? Mističan je!

Anadolija
Jeste li ikada vidjeli nakit izrađen od ovog kamena? Mističan je!
Kamen batu u Indoneziji simbol je snage i važan segment kulture i tradicije Indonežana, pa je i nakit od tog kamena sve popularniji u toj zemlji.

Crni i lako obradivi kamen batu je rijetka vrsta kamena u Indoneziji kojoj se pripisuju i mistična svojstva da otklanja stres i donosi smiraj čovjeku koji ga nosi. Kao takav već stoljećima je jedan od glavnih predmeta za izradu narukvica, naušnica, lančića i drugog nakita koji uglavnom nose muškarci kao simbol snage i zdravlja.

Često se Indoneziji sreću ljudi koji na svim prstima ruku nose prstenje od kamena batu, a upravo to je simbolični pokazatelj njihove moći i statusa u društvu.

Dijamanati i drugo rijetko drago kamenje imaju veliku materijalnu vrijednost, ali i indonezijski kamen batu doseže visoke cijene na tržištu zbog mističnih i kulturoloških prednosti koje mu se pripisuju.

Ovisno o dezenu i načinu izrade, jedan kamen batu za nakit može koštati i do 200.000 američkih dolara.

To kamenje se prodaje najčešće u luksuznim draguljarnicama u Indoneziji, ali i mještani koji ga iskopavaju nerijetko prodaju neobrađeno kamenje na standovima pored prometnih cesta u toj pacifičkoj zemlji.

Pak Mislan je 55-godišnji kolekcionar, a za AA je kazao kako duše od četiri decenije sakuplja kamenje batu i da ni ne razmišlja o materijalnoj vrijednosti kolekcije koju ima.

“Za mene je to prva ljubav. Lično najviše pažnje obraćam dezenima na kamenu. Koristim ih kao nakit, ali i kao ukrasne predmete u kući. Imam više od 500 ukrasnih predmeta od kamena batu i nastavljam potragu za novim“, kazao je Pak

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije