Jeste li čuli za spor Njemačke i Rusije oko filozofa Immanuela Kanta? Evo više informacija

1
Radiosarajevo.ba
Jeste li čuli za spor Njemačke i Rusije oko filozofa Immanuela Kanta? Evo više informacija
Foto: Printscreen / Immanuel Kant

Uoči 300. godišnjice rođenja čuvenog njemačkog filozofa Immanuela Kanta, između Njemačke i Rusije rasplamsao se geopolitički spor oko njegovog imena, nakon što je guverner Kalinjingradske oblasti Anton Alihanov, govoreći na kongresu "Svjetski koncept filozofije", rekao da je Immanuel Kant "ruski trofej".

Filozof je rođen i čitav život je živio u Kenigsbergu, koji je nakon ulaska u sastav Ruske Sovjetske Federativne Socijalističke Republike (RSFSR) 1945. godine, postao poznat kao Kalinjingrad.

Njegov grob se i danas nalazi u ovom gradu.

Otvorena izložba “Antifašistički strip u Jugoslaviji”, od „Pionira“ do „Partizana"

Otvorena izložba “Antifašistički strip u Jugoslaviji”, od „Pionira“ do „Partizana"

“Kant je za nas naš ruski trofej, kao i sve što vidite u Kalinjingradskoj oblasti, a svaki revnosni vlasnik mora da shvati šta je naslijedio... Sada smo u centru moćnog kognitivnog rata, gdje djelimično naš neprijatelj pokušava da se sakrije iza naslijeđa Kanta, zbog čega nam je potrebna velika revizija, takva rekapitulacija cjelokupnog kantovskog nasljeđa, zasnovana na aktuelnim zadacima“, rekao je Alihanov.

Njemački kancelar Olaf Scholz je odgovorio da "ruski režim pokušava da prisvoji filozofa i njegova djela po svaku cijenu, iako na to nema ni najmanje pravo".

Prema Scholzu, rat u Ukrajini je u suprotnosti sa idejama Kanta.

Filozof je vjerovao da nijedna država nema pravo da se meša na silu u poslove druge zemlje, a takođe se protivio rješavanju međudržavnih sporova vojnim sredstvima, pišu Nezavisne Novine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije