Jedva je dogurala do 2.000 KM, znate li vi odgovore na njena pitanja?

1
Radiosarajevo.ba
Jedva je dogurala do 2.000 KM, znate li vi odgovore na njena pitanja?
Foto. HRT / Dajana Gržić

Prvo decembarsko izdanje "Milijunaša" na HRT-u bilo je prilično uzbudljivo, a za to se pobrinuo 40-godišnji Kristo Kristić kojega smo upoznali prošloga četvrtka.

Dubrovčanin je fantastičnom kombinacijom znanja, korištenja dvaju preostalih džokera, ali i riskiranja otvorio pitanje za 500.000 kuna (oko 130.000 KM)!

Je li konju, psu, svinji ili mački najviše sličio izumrli antrakoterij, "zvijer od ugljena"? Kristo nije znao odgovoriti niti je imao namjeru riskirati. Prije negoli je kviz napustio s osvojenih 64.000 KM rekao je kako bi se odlučio za psa.

Ni znalci Bruno Robert Kirinić, Josip Buklijaš i Ivan Jurić, koji su u prošlosezonskom povratničkom game-showu osvojili po 32.000 KM, nisu znali kako je zapravo riječ o svinji., piše HRT

Krsto Kristić - undefined

Foto. HRT: Krsto Kristić

Na početku emisije Kristo je odgovarao za prelazak drugoga praga znajući da radnja Šenoina Zlatarova zlata počinje godinu dana nakon Seljačke bune, dok se radnja preostalih ponuđenih djela Prijan Lovro, Branka te Prosjak Luka događala u 19. stoljeću.

Na pitanju za dvostruko viši iznos, nakon dvojbe o upotrebi džokera "pola-pola" ili onoga "zovi", odlučio je upitati, nadao se znalca, s "druge strane žice" je li ugledni francuski književnik Emile Zola, uz mnoge vojne dužnosnike, u pismu Optužujem optužio dva balističara, tri grafologa, četiri daktilografa ili pak pet toksikologa.

"Da budem iskren, nemam pojma, rekao je džoker, ali takmičar nije bio voljan iskoristiti i posljednjega "asa u rukavu". Naime, činilo mu se kako je bila riječ o špijunaži za koju je bio optužen Alfred Dreyfus te je nakon kraćeg razmišljanja kao konačan te ujedno i točan odgovor rekao tri grafologa.

Zapevši na sljedećem, geografskom pitanju za 32.000 KM posegnuo je i za posljednjom pomoći. Tražilo se ime rijeke u koju utječe Mrežnica, a iskorištenim džokerom "pola-pola" izbor se suzio na rijeku Koranu i Dobru (otpale su Kupa i Sava). Rekavši kako Mrežnica utječe u Koranu, Kristo je riskirao i – pogodio!

Na pitanju za 64.000 KM znao je kako Lihtenštajn (a ne Andora, Luksemburg ili Malta) ima himnu čija je melodija istovjetna onoj Ujedinjena Kraljevstva. Potom je uslijedilo spomenuto pitanje za 130.000 KM. 

Nakon sjajnoga Kristića, u vruću stolicu nasuprot Tarika, zahvaljujući najbržem prstu, sjela je 29-godišnja Dajana Gržić iz Zagreba.

Dajana Gržić - undefined

Foto. HRT: Dajana Gržić

Na poziv se odlučila već na pitanju za 250 KM. Nije znala na zastavi koje države plava boja predstavlja planine, bijela led, a crvena vatru. Hrvatske, Čilea, Islanda ili Francuske? Poslušala je džokera koji je rekao Island te prešavši prvi prag već na 8. pitanju za 2.000 KM iskoristila je svu preostalu pomoć.

Namučila ju je funkcija timpanalnog organa skakavca. Nije znala gleda li njime, sluša, leti ili se razmnožava. Nakon džokerom sužena izbora na slušanje i razmnožavanje, izjavila je da misli kako se skakavac njime razmnožava.

Dajana Gržić - undefined

Foto. HRT: Dajana Gržić

Naposljetku je ipak pitala znalca Brunu. Timpanalnim organom skakavac sluša, ustvrdio je Bruno, a Dajana je prihvatila njegov odgovor te nakon osvojenih 2.000 KM krenula u pohod na dvostruko viši iznos.

Ondje ju je čekalo pitanje o godini u kojoj je prva žena postala članica JAZU-a. Osim što je odustala ponijevši spomenutih 2.000 KM, kviz je napustila i bogatija za podatak kako je riječ o Ivani Brlić Mažuranić te 1937. godini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije