Berlin: Žele izgraditi crkvu, džamiju i sinagogu u jednoj zgradi

Radiosarajevo.ba
Berlin: Žele izgraditi crkvu, džamiju i sinagogu u jednoj zgradi
Centar Berlina mogao bi ugostiti jedan od najneobičnijih objekata na svijetu, odnosno hram koji će objediniti crkvu, džamiju i sinagogu u jednu građevinu.

Prema informacijama sa portala Dom jednoga, izgradnja zajedničkog hrama islama, kršćanstva i judaizma trebala bi početi 2019. godine i prema planu trajati dvije godine, prenosi Chicago Architectural Biennial.

Zgrada bi trebala niknuti u samom srcu njemačke prijestolnice, na Ribarskom ostrvu, a glavna ideja projekta je da se "razmijene ideje i mišljenja među predstavnicima različitih religija".

Na dijalog su pozvani i ateisti. Planirano je da se okupljanja dešavaju u centralnoj sali hrama.

U izgradnji objekta će se uzeti u obzir sve specifičnosti hramova različitih religija, bez obzira na to što će se one nalaziti pod istim krovom. Sinagoga i džamija će, na primjer, biti okrenute ka istoku.

Procjenjuje se da će troškovi izgradnje iznositi 43 miliona eura.

U ovom trenutku je sakupljeno 8,6 miliona eura. Međutim, organizatori projekta smatraju da će 12 miliona eura biti dovoljno da se počne sa gradnjom.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije