Japanci grade najviši neboder na svijetu od drveta visine 350 metara

Radiosarajevo.ba
Japanci grade najviši neboder na svijetu od drveta visine 350 metara
Arhitekte iz Japana su odlučile napraviti najviši svjetski neboder od drveta. Soliter će biti visok 350 metara, bit će izgrađen u centru Tokija i koštat će 5,9 milijardi dolara.

Ideja je da se izgradnjom ove zgrade, kažu u arhitektonskoj kompaniji Niken Siker, ali i cijelog naselja od drveta, do 2041. godine japanska prijestonica transformira u ekološki grad-šumu. 

Projekt W350 imat će 70 spratova i čak 90 posto konstrukcije bit će od drveta, dok će deset posto činiti čelik. Zgrada će imati kancelarijski prostor, hotel, radnje i rezidencijalni dio. Krov će biti bašta, ali će i terase biti ispunjene zelenilom. 

"Nova tehnologija omogućila je da drvo postane idealan materijal, jer je obnovljivo i može da se reciklira", kaže Ricardo Tosani, japanski arhitekta.

Ipak, trenutna pravila gradnje u Tokiju zabranjuju korištenje drveta, ali je najavljena promjena zakona.

Kada bude završena, ova zgrada će biti najviša drvena građevina na svijetu. Trenutno rekord drži Tolvud haus u kanadskom Vankuveru, visok 53 metra. Trenutno se u Beču, u Austriji, gradi toranj HoHo, drvena zgrada koja će biti visoka 84 metra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije