Dubai dobija novo arhitektonsko čudo inspirirano cvijetom ljiljana

Radiosarajevo.ba
Dubai dobija novo arhitektonsko čudo inspirirano cvijetom ljiljana
Dubai ne prestaje fascinirati arhitektonskim remek-djelima, od kojih je najprepoznatljivija građevina “Burj Khalifa”.

Ovaj supervisoki neboder, koji sa svojih 829,84 metra visine predstavlja najvišu građevinu koju je čovjek do sada napravio, nalazi se u četvrti Biznis Bej u Dubaiju, Ujedinjeni Arapski Emirati.  

No, u Dubaiju se sada gradi još jedno arhitektonsko čudo, koje će biti više od “Burj Khalife”. Novi neboder nazvan je “Dubai Creek Tower” i predviđeno je da njegova gradnja bude završena 2020. godine. Inspiriran cvijetom ljiljana i tradicionalnim minaretima, toranj je naglašen i modernim arhitektonskim linijama.

Neboder će biti visok 928 metara, a projektiraju ga studio “Emaar Properties” i “Dubai Holding”. Dizajnirao ga je špansko-švicarski arhitekta Santjago Kalatrava (Santiago Calatrava). Najkompleksniji dio je gradnja temelja, dubokih 72 metra, na koje će biti utrošeno ukupno 45.000 kubnih metara betona, piše The National.

Toranj će sadržavati hotel, restorane, brojne prostore za kulturna dešavanja, tri javna balkona za panoramsko razgledanje, kao i pokretne platforme za razgledanje, koje će se rotirati. Na vrhu tornja nalazit će se opservatorij, koji nudi pogled na grad od 360 stepeni i nekoliko VIP platformi s bujnom vegetacijom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije