:) / Japan: U Naganu prodaju kuće sa sedam soba po cijeni od 750 KM

23. 06. 2021. u 18:56:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 58

Gradski život vam je dosadio? Ne možete se više pješke penjati do petog sprata?  Smeta vam buka, nesnosne komšije i sistem u kojem živimo?

Bez brige - Japan možda ima rješenje za vas.

Naime, u jednom japanskom selu kuće koštaju samo 460 američkih dolara (753 KM), a cijene su omogućile lokalne vlasti željne novih stanovnika.

Kako bi privukle stanovnike u svoje sve manje zajednice, lokalne su vlasti u Japanu posljednjih godina potrošile milione kroz podršku za obnovu, kao i ublažavanje ograničenja, a ponekad su čak i dijelili stare kuće besplatno.

No, kako je pandemija koronavirusa stvorila 'novo normalno' i potaknula rad od kuće, prostrane seoske kuće u Japanu mogle bi izgledati još privlačnije od malih stanova u gradu.

"Zapravo smo imali nekoliko zainteresiranih stranaca koji kupuju akiju (napuštene domove)", rekao je Kenji Nishimaki, savjetnik za imigraciju i naseljavanje u gradskoj vijećnici Nagana, jednoj od gradskih vlada koja nudi subvencije za ljude koji kupuju akiju.

Prema vladinim statistikama, prošle je godine 361.091 Japanac iz ove regije otišao u veće područje Tokija, što je rast od 2,56 posto u odnosu na 2019. godinu.

Nishimaki je rekao da ga Naganoova relativna blizina Tokiju čini izvrsnim mjestom za život.

"To je i grad i selo. Kroz grad prolazi shinkansen (vlak s metcima), a do Tokija treba oko sat i pol vremena", rekao je Nishimaki za VICE World News. "Imamo i prekrasnu prirodu."

Prema podacima Japanske ankete za stanovanje i zemljište iz 2018. godine, u ovoj zemlji ima više od 8 milijuna akija. Većina tih domova napuštena je nakon što su im vlasnici umrli ili kad su se stanovnici odselili. S padom broja stanovnika u Japanu i nastavkom urbane migracije, sve više domova u ruralnim područjima ostaje pusto.

Kako bi ih pomogla prodati, gradska vlada Nagana stvorila je čak i web stranicu "akiya bank" s krilaticom "Živimo u Naganu!"

Gradska vlada može osigurati do 500.000 jena (4.555 USD - 7.458 KM) za obnovu domova.

Jedan dom naveden za 80.000 jena (729 dolara ili 1.190 KM) na "akiya banci" grada Nagana prostrani je tradicionalni dom u japanskom stilu, s osam soba, nedavno obnovljenom kupaonicom i balkonom s pogledom na preslatke planine Nagano.

Kuća sa sedam soba s 50.000 jena (455 USD ili 750 KM) dolazi s prostranim vrtom. Kuća se nalazi u blizini polja riže, u pogledu na koji se može uživati iz sunčanih soba okrenutih jugu, upotpunjenih prostranom kupaonicom u japanskom stilu.

Prodaja praznih domova u ruralnim gradovima rastući je trend u zemljama sa starijim stanovništvom: 2008. godine talijanski grad Salemi na Siciliji počeo je prodavati dotrajale kuće za 1 euro (1,22 dolara). Tadašnji gradonačelnik Vittorio Sgarbi mislio je da bi jeftine nekretnine mogle biti način za oživljavanje grada koji se prazni. Ranije ove godine, grad Biccari na jugoistoku Italije pridružio se trendu domova od 1 eura u borbi protiv sve manjeg broja stanovništva. Također, prodaje potpuno obnovljene domove za samo 7.500 eura. Prema riječima gradskog gradonačelnika Gianfilippa Mignogne, grad ima manje od 2000 stanovnika, a "depopulacija je otvorena rana".


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA