Deset godina bio je podsjetnik na katastrofu u Japanu, a onda se dogodilo čudo

0
Radiosarajevo.ba
Deset godina bio je podsjetnik na katastrofu u Japanu, a onda se dogodilo čudo
Foto: Twitter / Bunshun Sakano

Gotovo deset godina sat koji visi na zidu budističkog hrama služio je kao podsjetnik na trenutak kada je sila prirode 11. marta 2011. godine gotovo uništila taj kraj.

Sat, za koji se vjeruje da postoji već 100 godina, prestao je kucati nakon što je sjeveroistočnu obalu Japana pogodili razorni potres, a potom i tsunami koji je usmrtio više od 18.000 ljudi.

Hram Fumonji nalazi se nekoliko stotina metara od obale u Yamamotou, gradu smještenom u prefekturi Miyagi, a nakon što ga je progutao tsunami od njega su ostali tek stupovi i krov, piše The Guardian.

Sveštenik Bunshun Sakano spasio je sat, očistio ga i namotao oprugu, ali kazaljke se više nisu htjele pomaknuti.

A onda je nekoliko sedmica prije 10. godišnjice katastrofe još jedan potres pogodio isto područje, jačine 7,3 po Richteru, za kojega su seizmolozi rekli da je naknadni potres onoga iz 2011. godine.

Sljedeće jutro Bunshun Sakano, glavni sveštenik hrama, otišao je u najveću dvoranu kako bi provjerio je li bilo štete, pa ga je iznenadilo kada je začuo otkucaje.

Kazaljke na satu, koji je mirovao deset godina iako su ga redovito čistili, opet su se kretale. Dva mjeseca od potresa 13. februara sat i dalje otkucava.

"Možda me tjera da krenem naprijed s novom odlučnošću. To je kao znak ohrabrenja da prava obnova tek dolazi", izjavio je 58-godišnji Sakano.

Čini se da je mehanizam sata, koji je Sakano nabavio u antikvarnici nekoliko godina prije potresa 2011. godine, pokrenula snaga potresa iz februara 2021. godine.

Predstavnik kompanije Seiko, proizvođača satova, objasnio je za list Mainichi što se vjerojatno dogodilo.

"Moguće je da se njihalo, koje se zaustavilo, ponovno pokrenulo kada se tlo zatreslo u februaru, ili se raspršila prašina koja se godinama nakupljala u unutrašnjosti sata.

Sat je Sakanu bio tihi izvor nadahnuća dok je dobrovoljno pomagao lokalnoj zajednici nakon tsunamija.

U posljednje vrijeme, kada su aktivnosti zaustavljene zbog pandemije koronavirusa, Sakano se počeo pitati je li došlo vrijeme za kraj njegovih akcija u zajednici. No, kada je sat ponovno počeo otkucavati, bilo je to kao da ga preklinje da ne odustane i da se ponovno pokrene.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije